UZ "HOLOGRAD" DO EKSPONATA MUZEJA GRADA: U Starom dvoru predstavljena nova aplikacija

A. V. V.

24. 03. 2022. u 16:55

NOVA aplikacija pod nazivom "Holograd" koja korisnicima omogućava da na različitim lokacijama u prestonici vide esponate Muzeja grada Beograda predstavljena je danas u Starom dvoru.

УЗ ХОЛОГРАД ДО ЕКСПОНАТА МУЗЕЈА ГРАДА: У Старом двору представљена нова апликација

Beoinfo

Zainteresovani će ovim putem na inovativan način moći da vide predmete kao što su Makrinova glava iz Antičkog, Minin novčić iz gvozdenog doba ili da "sretnu" mamuta, fosile i Vinčansku figurinu iz praistorije na ulicama Beograda.

- Muzej predstavlja 7.000 godina istorije našeg grada u kome se čuva više od 175.000 eksponata. Ova aplikacija omogućava posebno mlađim generacijama da obiđu i upoznaju se sa eksponatima Muzeja grada u digitalnoj verziji - rekao je zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

Direktorka Muzeja grada Beograda Jelena Medaković naglasila je da je ovaj projekat jedan od najboljih da se u perspektivi predstave širem auditorijumu mnogi eksponati, umetnici i umetnički periodi muzeja.

Na stepenišu ispod Brankovog mosta građani će uz pomoć aplikacije moći da vide mamuta i maketu prvog električnog tramvaja u Beogradu, zatim kod Kapije Karla Četvrtog na Kalemegdanu planove Beograda iz 17. i 18. veka, a kod Česme Mehmed-paše Sokolovića Beogradsko četvorojevanđelje. Na zgradi Narodne biblioteke biće prikazan Portret kraljice Marije Karađorđević Paje Jovanovića iz 1929., a na fasadi SANU-a Kosovka devojka Uroša Predića iz 1919. godine. Bista cara Makrina vidi se na zgradi Filozofskog fakulteta, a još jedna slika Paje Jovanovića Krunisanje cara Dušana na u prolazu Bezistan.

Aplikacija se može preuzeti besplatno putem "plej" ili "apl" prodavnice. Autor projekta je Marko Todorović, a realizuje ga Live view studio uz podršku Ministrastva za inovacije i tehnološki razvoj, Grada Beograda i Muzeja grada Beograda.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)