OBELEŽJE SLAVNOM SRPSKOM VOŽDU U "BEOGRADU NA VODI": Đorđe Stratimirović dobio ulicu i spomen-ploču

Милица Шкорић
Milica Škorić

21. 02. 2022. u 17:00

U kompleksu "Beograd na vodi" juče je otvorena spomen-ploča i tabla sa nazivom Ulice voždu Đorđu Stratimiroviću, povodom 200 godina od rođenja slavnog vojskovođe.

ОБЕЛЕЖЈЕ СЛАВНОМ СРПСКОМ ВОЖДУ У БЕОГРАДУ НА ВОДИ: Ђорђе Стратимировић добио улицу и спомен-плочу

Beoinfo

Tabla se nalazi na uglu Bulevara Vudroa Vilsona i novootvorene saobraćajnice koja se prostire od zgrade Pošte na Savskom trgu do glavne pešačke zone kod Kule Beograd.

Obeležje borcu za oslobođenje naše zemlje od turske vlasti otkrili su zamenik gradonačelnika Goran Vesić i praunuk vožda profesor Ivan Stratimirović.

- Vojskovođa je ulicu u Beogradu dobio posle više od jednog veka, preciznije nakon 114 godina - rekao je Vesić. - To, nažalost, govori o tome kako se odnosimo prema svojoj istoriji. Da nije bilo njega i srpske vojske 1848. godine, ne bi bilo Srpske Vojvodine ni 1918. godine, niti danas. Zato je njegova uloga mnogo značajnija nego što to građani znaju.

Zamenik gradonačelnika juče je u Starom dvoru takođe primio i orden "Krst vožda Đorđa Stratimirovića", istakavši da je to za njega velika čast. U ukazu o odlikovanju Centar za razvoj Šajkaške, uz blagoslov episkopa sremskog Vasilija i saglasnost porodice Stratimirović odlikuje Gorana Vesića "kao osvedočenog u samopregornom služenju Bogu i Srpskoj pravoslavnoj crkvi i njenom narodu širom srpskih zemalja i rasejanja".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VUČIĆ RASTURIO LAŽI LAŽNE DRŽAVE U NJUJORKU: Istina o Kosovu i Metohiji odzvanjala salom - Priština stvara nepodnošljive uslove za život Srba