U VRTIćIMA 24.000 DECE: Dolaznost veća nego početkom godine

B.B.

01. 02. 2022. u 14:10

TOKOM prošle nedelje u beogradskim vrtićima je boravilo oko 24.000 mališana ili 41 odsto upisane dece, što je duplo više nego početkom godine.

У ВРТИћИМА 24.000 ДЕЦЕ: Долазност већа него почетком године

Mališani su pod budnim okom vaspitača u vrtiću "Kraljica Marija", Foto I. Marinković

Prema rečima Slavka Gaka, predškolske ustanove su spremne dočekali i ovaj talas i situacija u vrtićima je pod kontrolom, svi vrtići rade uz poštovanje svih epidemioloških mera.

- Proces rada se održava sa smanjenom dolaznošću tokom januara, što je uobičajeno tokom školskog raspusta i praznika - navodi Gak. - Tokom januara meseca imali smo prijavljeno zaražavanje oko 748 dece, 1.392 zaposlena i više od 2.000 roditelja. Uprkos brojkama koje su i u zemlji ukupno pa i u vrtićima najviše od početka nove radne godine u septembru, odolevamo, odnosno zaražavanje u našim ustanovama držimo pod kontrolom brzim reakcijama, strogim merama, profesionalnošću zaposlenih.

Gak ističe da je bezbednost na prvom mestu, a zbog funkcionisanja celokupne privrede grada Beograda od izuzetnog je značaja da vrtići rade.

- Početkom godine je tek oko 12.000 ili 20 odsto mališana dolazilo u vrtiće što je očekivano tokom praznika i odmora - nave je Gak. - Prošle nedelje, dolaznost je porasla na oko 36 odsto, odnosno oko 21.000 dece je dolazilo svakog dana u vrtiće što je i dalje broj sa kojim bez problema možemo sprovesti sve mere. Ove nedelje u vrtićima je prisutno oko 24.000 dece, odnosno 41 odsto.

Dolaznost maksimalna tokom pandemije kretala se oko 50 odsto. U državne vrtiće je upisano oko 60.000 mališana, o kojima brine oko 9.000 zaposlenih.

- Procedure su uhodane, i od velike je važnosti da ih se držimo - objašnjava Gak. - U slučaju zaraze u vrtićima, prijavljuje se GZJZ-u koji nakon toga izriču mere izolacije, dezinfekcije i svega što je potrebno, što se procenjuje od slučaja do slučaja. Reaguju brzo, saradnja je više nego odlična, to su profesionalci koji nas sve vreme vode kroz pandemiju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AMERI U ŠOKU: Srpski monah im otkrio kako je Darko Miličić uspeo, a on - zašto se odrekao košarke, kupio 10.000 riba i nokautirao konja