OMAŽ ZNAMENITIM ŽENAMA: Murali će krasiti gradove u Srbiji, poziv „strit art” umetnicima da učestvuju u izradi

J.D.

12. 01. 2022. u 17:20

AMBASADA Kraljevine Holandije, u saradnji sa Centrom za ženske studije, Kulturnim centrom GRAD i gradovima u Srbiji, poziva sve zainteresovane „strit art” umetnike da učestvuju u izradi murala posvećenim najznačajnijim ženama 20. i 21. veka u okviru projekta „Izuzetne žene Srbije”.

ОМАЖ ЗНАМЕНИТИМ ЖЕНАМА: Мурали ће красити градове у Србији, позив „стрит арт” уметницима да учествују у изради

Privatna arhiva

Umetnici širom Srbije će putem ovog konkursa imati priliku da oslikavanjem murala (površine oko 4 x 4 metra), prikažu deset izuzetnih žena: Požega – Mitra Mitrović, Aleksinac – Jelena Dimitrijević, Kragujevac – Ljubica Marić, Kruševac – Vera Nikolić, Niš – Jovanka Bončić Katerinić, Novi Sad – Verica Crvenčanin Kulenović, Beograd – Gina Ranjičić i Jelisaveta Načić.

Među izabranim ženama koje će biti inspiracija za murale su revolucionarke, aktivistkinje, dizajnerke, dobrotvorke, političarke, pesnikinje, književnice, pravnice, pedagoškinje, kompozitorke, sportistkinje, feministkinje. Ono što im je zajedničko jesu njihova ženska snaga, solidarnost, snažan i nepokolebljiv duh u borbi za emancipaciju žena i ravnopravan položaj. U okviru ovog projekta odaćemo im svojevrsno priznanje – nove generacije će ih upoznati, a iskusnije će se podsetiti značaja ovih autentičnih heroina svog vremena.

Projekat se sprovodi u saradnji sa upravama pomenutih gradova. Sredstva za materijal su obezbeđena, kao i honorari za umetnike. Prispeli radovi koji nisu izabrani neće biti korišćeni u druge svrhe. Moguće je prijaviti se za više murala, ali jedan umetnik može biti izabran samo za jedan mural. Ohrabruju se umetnici iz pomenutih opština da se prijave za izradu murala u svom gradu. Izrada murala se planira u februaru i martu, u okviru obeležavanja Međunarodnog dana žena.

Za prijavu je potrebno poslati kratku biografiju na engleskom, ilustraciju prethodnih radova i skicu za predloženi mural. Prijave i zahtevi za dodatne informacije mogu se poslati na mejl: nlmurali@gradbeograd.eu. 

Konkurs je otvoren do 30. januara 2022. godine.

BONUS VIDEO - MURAL POSVEĆEN MARKU ŽIVIĆU: Kruševac odao počast preminulom glumcu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu