JAČI I OD PANDEMIJE ZBOG OSMEHA NAŠE DECE: Dragan Marić, direktor Dečjeg kulturnog centra Beograda, o održanim projektima u godini iza nas

A. VOJINOVIĆ

09. 01. 2022. u 10:22

IAKO je epidemija virusa korona nesumnjivo obeležila i poremetila 2021. godinu, Dečji kulturni centar Beograd nije izneverio mališane i uspeo je da i u neizvesnim uslovima upriliči planirane i dobro poznate manifestacije i programe.

ЈАЧИ И ОД ПАНДЕМИЈЕ ЗБОГ ОСМЕХА НАШЕ ДЕЦЕ: Драган Марић, директор Дечјег културног центра Београда, о одржаним пројектима у години иза нас

Manifestacija "Radost Evrope" u 2021. održana je bez okupljanja dece zbog kovida 19, Foto M. Labudović

Deca, ali i tinejdžeri, mogli su da se zabavljaju i uče tokom različitih kreativnih radionica, da budu deo tradicionalnih događaja ove kuće, poput "Radosti Evrope", "Dečjeg beogradskog proleća", "Svesrpskog dečjeg sabora", ali i prvi put - "Dana tradicije".

- U 2021. godini bilo nam je važno da nađemo način kako da održimo kontinuitet u realizaciji naših čuvenih festivala, manifestacija i kreativnih radionica, kako deca i mladi ne bi ostali uskraćeni za umetnički doživljaj i sopstveni kulturni razvoj - kaže, za "Novosti", direktor DKCB Dragan Marić.

- Tako smo i u formi TV emisije organizovali ovogodišnje "Dečje beogradsko proleće", čuveni muzički festival pesama za decu, "Svesrpski dečji sabor", festival dece i mladih iz dijaspore i rasejanja i Međunarodni susret dece Evrope "Radost Evrope". Uz stihove Miroslava Mike Antića "Ove moje lepše boje" manifestacija "Radost Evrope" je okupila decu sa idejom da svojim stvaralaštvom oslikaju stvarnost najlepšim bojama radosti.

DKCB u Takovskoj ulici, Foto N. Skenderija

Zbog pandemije, ni ove godine mališani sa Starog kontinenta nisu mogli da dođu u prestonicu i upoznaju nove drugare, ali su nadležni iz DKCB zato osmislili poseban program za decu i njihove roditelje, a na javnom servisu je bila emitovana i specijalna emisija posvećena 52. izdanju čuvene manifestacije.

Dečji kulturni centar obeležio je i jedan veliki jubilej - 50 godina postojanja "Dečjeg beogradskog proleća" i pet godina od obnove ovog festivala specijalnom TV emisijom koja je pored Srbije bila prikazana i u regionu.

- Bilo nam je važno da ovaj jubilej obeležimo kako bi i današnje generacije mogle da čuju i uživaju u kvalitetnom muzičkom sadržaju - navodi Marić.

- Pored hora DKCB i hora "Čarolija", na festivalu su pevali Andrija Milošević, Bojana Stamenov, Jelena Tomašević, Ivan Bosiljčić, Ivana Peters, Tijana Dapčević, Ivan Mihailović, Bule Goncić, Branko Kockica, Leontina Vukomanović i naš dragi, nažalost pokojni, Minja Subota.

Dragan Marić, Foto Novosti

Na Dan slovenske pismenosti i kulture 24. maja prikazana je još jedna emisija "Svesrpski dečji sabor 2021", koja je gledaoce vodila na putovanje kroz vitešku prošlost Srbije. Učestvovala su deca iz Srbije i dijaspore.

DKCB je prvi put organizovao i novu manifestaciju "Dan tradicije" u saradnji sa Udruženjem koreografa narodnih igara Srbije, na Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, 15. septembra.

MEĐUNARODNI FESTIVALI

MARIĆ navodi i da su u 2021. godini deci i mladima omogućili učešće na Festivalu dečjeg video-klipa KIDIKEM, Nacionalnom festivalu horova dece i mladih FEDEHO, Festivalu dečjeg plesnog stvaralaštva "Plesni susreti". Takođe, organizovana je i dečja dramska igra "Glumijada", kao i Festival "Deca kompozitori",  Festival devete umetnosti "Strip kaiš", kao i prvi Festival mladih koreografa "Iskorak".

* * * * * *

MINjA SUBOTA BIO NAŠ OSLONAC I VELIKA PODRŠKA

USTANOVA kulture u Takovskoj 8 minule jeseni ostala je bez svog dragog člana i miljenika mališana Minje Subote, koji je preminuo 17. septembra u 82. godini.

- Minja je bio na čelu Upravnog odbora naše kuće, a pre svega bio je oslonac i podrška nama mlađima koji radimo sa decom i za decu - kaže Marić.

Arsić, Peđolino i Minja Subota, Foto Dragan Marić

- Uz njega i sa njim kreirali smo lepe i kvalitetne programe u kojima su mogle da uživaju sve generacije. "Svesrpski dečji sabor" je samo jedan od programa kojem je Minja dao svoj pečat podarivši manifestaciji himnu "Pozdrav iz Srbije", za koju je napisao muziku i koju je otpevao sa našim dečjim horom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri