U 5 GODINA MILIJARDA € OD STRANACA: Ispunjen jedan od glavnih strateških prioriteta Pančeva - unapređenje poslovnog ambijenta

J. D.

23. 12. 2021. u 06:47

U SKLADU sa Strategijom razvoja grada Pančeva od 2014. do 2020. godine jedan od glavnih strateških prioriteta bio je unapređivanje poslovnog ambijenta, dok je na drugom mestu prioriteta bilo povećanje zaposlenosti kroz uvođenje stimulativnih mera u oblasti lokalnog ekonomskog razvoja i zapošljavanja. U ovom periodu promovisan je i podržan koncept preduzetništva, pružena je podrška početnicima u biznisu i primenjeni su modeli javno-privatnog partnerstva.

У 5 ГОДИНА МИЛИЈАРДА € ОД СТРАНАЦА: Испуњен један од главних стратешких приоритета Панчева  - унапређење пословног амбијента

Na hiljade ljudi dobilo je posao

Od 2016. godine u gradu je realizovano milijardu evra direktnih stranih investicija, a nakon višedecenijskog privrednog propadanja u grad su došli investitori ZF, Brose, Egston, "Fabrika duboke prerade", "Termoelektrana-toplana (TE-TO)", FireFly Productions, Lidl...

U Pančevu su aktuelna dva visokotehnološka i radno intenzivna investiciona projekta iz oblasti automobilske industrije s višegodišnjim i velikim investicionim planovima - kompanija ZF Serbia i Brose.

- Zaključno sa 2021. godinom kompanija ZF Serbia u Pančevu je zaposlila preko 1.000 ljudi, i u okviru kompleksa površine od 20 hektara realizovala je i izgradnju objekata druge faze, čime je proširila proizvodne kapacitete i izgradila istraživačko-razvojni centar - objašnjavaju nadležni iz Pančeva. - U okviru druge faze investicije, prema planu i ugovoru, biće zaposleno još 460 osoba u proizvodnji i oko 200 u istraživačko-razvojnom centru do 2022. godine, što će ukupno na kraju investicionog ciklusa značiti minimum 1.200 radnih mesta.

Kumulativno gledano, investicija prve i druge faze ZF vredna je 160.000.000 evra, a izgrađeno je više od 70.000 kvadratnih metara kompleksa. Investicioni projekat kompanije ZF u Severnoj zoni u Pančevu je zaključkom Vlade Republike Srbije proglašen projektom od značaja za Republiku Srbiju.

Druga strana kompanija Brose, takođe poreklom iz Nemačke, u skladu s biznis planom, početkom 2020. godine započela je izgradnju proizvodnih objekata i istraživačko-razvojnog centra ukupne površine oko 100.000 kvadratnih metara, s planom zapošljavanja više od 1.100 osoba do 2025. godine na parceli površine 22,6 hektara u Severnoj zoni dva u Pančevu. Vrednost ove investicije kreće se oko 200.000.000 evra. Proizvodnja je počela u julu 2021. godine za kad je bio i predviđen početak rada istraživačko-razvojnog centra.

- Početak rada ovih kompanija predstavlja potencijal za uključivanje domaćih privrednika i preduzetnika kao dobavljača, dodatno zapošljavanje, kao i razvoj usluga u ovoj grani delatnosti - ističu u Pančevu.

Osim toga, u Pančevu je u procvatu i filmska industrija, a u gradu na Tamišu postoji tradicija snimanja filmskih kadrova u gradskoj sredini zbog očuvanog kulturnog nasleđa i blizine glavnog grada. Pančevo je bilo ambijent za snimanje preko 150 filmova i predstavlja značajan filmski centar gde su snimane kultne scene iz filmova poput "Maratonci trče počasni krug", "Ko to tamo peva" i "Balkan ekspres".

- U okviru informisanja i komunikacija kinematografske i televizijske produkcije u Pančevu, posluju aktivna preduzeća i preduzetnici iz ove oblasti pa je tako 2019. godine započeta realizacija investicije domaće kompanije FireFly Productions iz oblasti filmske industrije - ističu iz gradske vlasti. - Oni planiraju izgradnju filmskog studija i pratećih objekata površine 12.000 kvadratnih metara, što će pružiti niz mogućnosti za razvoj ove grane.

Ova kompanija je, po tržišnim uslovima, od grada pribavila građevinsko zemljište površine oko šest hektara na lokaciji blizu Hipodroma.

DERIVATI NAFTE I PETROHEMIJA

U JUŽNOJ industrijskoj zoni su Rafinerija nafte Blok Prerada - "NIS Gasprom njeft" i "HIP Petrohemija". Ove fabrike su najveći poslodavci sa oko 700, odnosno 1.400 zaposlenih, a "HIP Petrohemija" spada i u najveće izvoznike u Srbiji. Blok Prerada, "NIS Gasprom njeft" je 2018. godine započeo izgradnju postrojenja Duboka prerada - ulaganje oko 330.000.000 evra i izgradnju Termoelektrane-toplane na gas ulaganjem oko 180.000.000 evra. Projekat "Duboka prerada" je završen 2020. godine, čime je rafinerija postala "najzelenija" u regionu. Puštanje Termoelektrane-toplane na gas planirano je za 2022. godinu.

DOMAĆI INVESTITORI

U SKLADU sa zahtevima privrednika grada Pančeva u Severnoj poslovno-industrijskoj zoni formirano je šest manjih parcela površine od 0,5 do 1,5 hektara. Te parcele su početkom 2019. godine otuđene putem javnog nadmetanja domaćim privrednicima, čime se podstiče razvoj malih i srednjih preduzeća.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)