POČELA SEDNICA SKUPŠTINE GRADA: Najvažnija tačka dnevnog reda budžet za 2022. godinu (FOTO)

Tanjug

21. 12. 2021. u 10:41

SEDNICA Skupštine grada Beograda počela je danas oko 10 sati, a najvažnija tačka dnevnog reda je predlog gradskog budžeta za 2022. godinu, koji iznosi više od 160 milijardi dinara.

ПОЧЕЛА СЕДНИЦА СКУПШТИНЕ ГРАДА: Најважнија тачка дневног реда буџет за 2022. годину (ФОТО)

Foto: M. Anđela

Prema tom predlogu, ukupan budžet za narednu godinu je 160.349.767.278 dinara, odnosno oko 1,365 milijardi evra, od čega budžet Grada iznosi 146,3 milijarde dinara, a budžeti gradskih gradskih opština 14 milijardi.

U odnosu na postojeći plan javne potrošnje u ovoj godini, predviđa se rast u 2022. godini za 10,3 milijarde dinara ili sedam odsto.

Za kapitalne projekte planirana su sredstva u iznosu od 38,6 milijardi dinara ili 26,4 odsto ukupnog planiranog budžeta.

Predloge o tome na koji način da se iskoriste predviđena sredstva građani su mogli da daju i ove godine, a od ukupno 9.046 pristiglih predloga prihvaćeno je 1.918.

Najviše predloga odnosi se na izgradnju parkova, dečjih igrališta, rekonstrukciju ulica, izgradnju kanalizacije...

Odbornici će, između ostalog, raspravljati i o predlogu da Grad raspiše tender za rečni javni prevoz kako bi se pronašao partner koji će organizovati rečni prevoz preko Save i Dunava, sa pristaništima i stanicama.

Kako je ranije najavljeno, Grad će po treći put raspisati tender za javne bicikle, a budućem partneru ostaviće se mogućnost da može da radi i električne trotinete, kada zakonom bude regulisano korišćenje takvih trotineta.

Pred odbornicima su i odluke da ulice u Beogradu dobiju kneginja Julija, supruga kneza Mihaila Obrenovića, zatim Aleksandar Mišić, sin Živojina Mišića, koga su Nemci streljali 1941. godine, kao i major Ivan Fregl, Slovenac koji je zajedno sa njim streljan.

Takođe, raspravljaće se i o odlukama da ulice u prestonici dobiju Anri Žame, francuski lekar koji je lečio Beograđane 1950-ih godina posle nuklearnog incidenta u Vinči, kao i Džordž Kenan, nekadašnji američki ambasador u Beogradu koji je najzaslužniji što je Jugoslavija 1950-ih godina dobila vojnu pomoć od SAD vrednu nekoliko milijardi dolara.

Pred odbornicima su i izmena Odluke o naknadama za korišćenje javnih površina za teritoriju Beograda, izmena Odluke o lokalnim komunalnim taksama i Predlog cenovnika usluga organizacionih jedinica Gradske uprave Grada Beograda.

Takođe, raspravljaće se i o izmenama i dopunama Plana detaljne regulacije prostorno kulturno-istorijske celine Topčider, dopuni Odluke o odvođenju i prečišćavanju atmosferskih i otpadnih voda na teritoriji Beograda, kao i Informaciji o preduzimanju mera i koordinaciji aktivnosti organizacionih jedinica Gradske uprave, posebnih službi i preduzeća čiji je osnivač Grad u cilju unapređenja kvaliteta i standarda usluga u oblasti elektroenergetike iz nadležnosti Grada.

Odbornici će raspravljati i o Predlogu rešenja o davanju saglasnosti na program poslovanja za 2021. godinu za JKP "Gradska čistoća", ali i izmeni i dopuni Plana detaljne regulacije za komercijalnu zonu zapadno od Ibarske magistrale, od petlje na Labudovom brdu do petlje sa kružnim putem, u opštini Čukarica za Blok 1.

Na dnevnom redu su i izmene i dopune osnivačkih akata pojedinih ustanova kulture, kao i Odluka o uspostavljanju saradnje između Beograda i Atine.

Takođe, pred odbornicima su i dopune odluke o dodatnim oblicima zaštite porodilja, izmene i dopune Odluke o pravima i uslugama socijalne zaštite, Predlog odluke o određivanju akustičkih zona na teritoriji Beograda, kao i izmena Odluke o radnom vremenu ugostiteljskih objekata.

Sednica se održava u Narodnoj skupštini Srbije u Ulici kralja Milana, a ispred te zgrade u toku su konferencije predstavnika opozicionih stranaka koje bojkotuju rad gradskog parlamenta.

BONUS VIDEO - BIO JE BISER BEOGRADA: Na današnji dan 1934. godine otvoren je Most kralja Aleksandra

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

SAOBRAĆAJKA U BULEVARU KRALJA ALEKSANDRA: Automobilom se zakucao u stanicu, pa pobegao (FOTO)