KAMERE U UČIONICI, ALI SU - ISKLJUČENE: Roditelji đaka 14. Beogradske gimnazije traže uklanjanje video-nadzora

Lj. BEGENIŠIĆ

11. 12. 2021. u 06:47

KAMERE u našim učionicama postoje, ali ne rade, one su deinstalirane još 2014. godine, a roditelji koji se bune zbog video-nadzora u učionicama su zloupotrebljeni.

КАМЕРЕ У УЧИОНИЦИ, АЛИ СУ - ИСКЉУЧЕНЕ: Родитељи ђака 14. Београдске гимназије траже уклањање видео-надзора

Foto P. Milošević

Ovo, za "Novosti", kaže Marija Miletić, direktorka Četrnaeste beogradske gimazije, koja je ovih dana dospela u javnost, jer su roditelji đaka prvog razreda protestovali zbog kamera koje su postavljene u učionicama.

Direktorka Miletić, međutim, navodi da kamare nisu u funkciji već sedam godina i da služe samo za zamenu onih koje se pokvare u dvorištu ili na hodniku. Ona je pozvala sve nadležne institucije da dođu u ovu gimnaziju i provere šta je istina.

- Niko od roditelja nije postavio pitanje video-nadzora na Savetu roditelja, na sednicama komisija u kojima sede, a niko od njih nije došao kod mene da se žali, iako su moja vrata uvek otvorena - ističe naša sagovornica.

Marija Miletić, Foto: Printskrin

Ona pojašnjava da su kamere deinstalirane 2014. godine po nalogu poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, a nisu demonitarne jer bi troškovi demonataže bili znatni.

Inače, roditelji su se pobunili zbog kamera u učionicama, jer, kako kažu, ne žele da im deca pohađaju nastavu u rijaliti školi. Oni su se obratili kabinetu ministra prosvete, kancelariji poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti i predsedniku Foruma beogradskih gimnazija dopisom u kome su naveli da je razumljivo da kamere nadziru školske hodnike i dvorište, ali da njihovo prisustvo u učionicama predstavlja grubo kršenje ljudskih prava i sloboda:

- Pitamo da li našu decu šaljemo u obrazovno-vaspitnu instituciju ili u kazneno-popravni zavod - navode roditelji u dopisu.

Ono su prethodno najavili da će, ukoliko izostane reakcija nadležnih organa, organizovati mirne proteste ispred škole kojima bi skrenuli pažnju javnosti na ovaj problem.

U Ministarstvu prosvete kažu da video-nadzor zakonom nije zabranjen, ali se mora koristiti brižljivo, kako ne bi došlo do zloupotrebe ili ugrožavanja nekog prava.

Iz kabineta poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti ističu da su ovim povodom već formirali predmet čim su im se obratili roditelji.

- Kamere u toj školi su još 2014. bile predmet našeg nadzora i tada je poverenik izdao rešenje o zabrani snimanja u učionicama. Danas, 2021. godine, dakle sedam godina kasnije, otvaramo novi postupak i utvrđujemo stanje na terenu i u skladu s tim ćemo preduzeti mere.

REKONSTRUKCIJA 2007. GODINE

U ČETRNAESTOJ gimnaziji kamere su uvedene 2007. godine, u okviru rekonstrukcije škole, a 2014. godine su četiri sindikata i nekoliko profesora iz ove gimnazije zatražili da se video-nadzor ukine. Usledila je žalba povereniku za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, što je, prema rečima direktorke, i učinjeno.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VELIKO IZNENAĐENJE! Novak Đoković doneo odluku pred Rolan Garos koju niko nije očekivao