NA STAROJ ADRESI DO DECEMBRA 2022: Uskoro potpisivanje ugovora za zidanje posle urušavanja u Vidovdanskoj 2a

M. STANOJKOVIĆ

07. 12. 2021. u 07:52

NA mestu urušene zgrade u Vidovdanskoj 2a na Vračaru već krajem sledeće godine trebalo bi da bude sagrađena nova građevina.

НА СТАРОЈ АДРЕСИ  ДО ДЕЦЕМБРА 2022: Ускоро потписивање уговора за зидање после урушавања у Видовданској 2а

Foto Z. Jovanović

Tada bi i stanari koji su svoj privremeni dom pronašli u stanovima u vlasništvu Grada mogli da se usele u svoje nove stanove. Kako, za "Novosti", otkriva zamenik gradonačelnika Goran Vesić, potpisivanje ugovora sa stanarima koji su se iselili iz nebezbednog stambenog objekta očekuje se vrlo brzo, dok je projektovanje nove zgrade već započeto.

Da Grad nije zaboravio stanare iz Vidovdanske, tvrdi Vesić i ističe da je trenutni zastoj u daljem rešavanju stambenog pitanja stanara ostavinska rasprava koja je u toku. Kada ova procedura bude završena, uslediće i potpisivanje ugovora sa stanarima.

- Jedan od vlasnika stanova treba da reši ostavinsku raspravu i to će se dogoditi vrlo brzo - kaže Vesić.

- Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju već projektuje zgradu, jer već imamo sve podatke, pa to ne mora da se čeka. Nakon potpisivanja ugovora, biće spremno sve za dobijanje građevinske dozvole i početak gradnje. Očekujemo da ta zgrada bude brzo završena, jer je mala. Stanari bi mogli da se usele krajem 2022. godine.

Međutim, kako objašnjava zamenik gradonačelnika, nisu se svi stanari opredeli za stanove na mestu njihove stare zgrade.

- S obzirom na to da je Direkcija gradi, oni će moći da biraju da li žele stan u toj zgradi ili nekoj drugoj koju takođe radi Direkcija - objašnjava zamenik gradonačelnika.

- Postoji neka zgrada u blizini Vidovdanske, u Gročanskoj, pa postoji mogućnost da pojedini stanari prihvate tu opciju.

Nova građevina trebalo bi da bude površine od oko 1.200 kvadrata, od čega će oko 600 biti namenjeno dosadašnjim stanarima Vidovdanske 2a, dok će ostalo biti za komercijalne svrhe odnosno prodaju na tržištu.

- Samo pod tim uslovima da Direkcija gradi zgradu, Grad je mogao da omogući njima stanove, jer na osnovu toga što im je zgrada urušena, to nije moguće. Oni su bili jednoglasni u svojoj odluci i pristali na tu opciju, tako da će shodno tome, dobiti i svoje nove stanove.

Goran Vesić, Foto Tanjug

Stanari Vidovdanske ulice nakon što im se zgrada u kojoj su živeli urušila zbog gradnje na susednoj parceli, dobili su privremeni smeštaj u hotelu "Slavija". Nakon toga, uselili su u stanove u svojini Grada na Voždovcu.

- Uradili smo sve što je bilo do nas, obezbedili smo im smeštaj - kaže Vesić.

- Pomogli im pri opremanju stanova, kupovini tehnike, nameštaja. Razumem da su mnogima uspomene ostale u starim domovima, ali ovo je ono što je Grad mogao da učini. Iako im je u toj zgradi ostao deo života, oni će imati bolje stanove u odnosu na one u kojima su živeli, a zgrade će imati i garažu, koju stara nije imala.

MUP DA ŠTITI IMOVINU

NEBEZBEDNA zgrada u Vidovdanskoj 2a nedavno je obijena, a lopovi su iz stanova odneli brojne vrednosti i uspomene stanara. Oni su, potom, svoje stvari pronalazili na tezgama na Kalenić pijaci.

- Grad nema ingerencije da zaštiti imovinu stanara, za to je nadležan MUP - rekao je Vesić.

Na pitanja "Novosti" MUP o ovom slučaju odgovore nismo dobili.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)