RADIOFAR POSTAJE MODERNO NASELJE: Planom detaljne regulacije srediće se deo Surčina blizu aerodroma

Š. Marović

27. 11. 2021. u 11:27

RADIOFAR, naselje u okviru opštine Surčin nadomak aerodroma "Nikola Tesla", koje je ime dobilo po uređaju za navođenje aviona, nalazi se na radaru urbanista.

РАДИОФАР ПОСТАЈЕ МОДЕРНО НАСЕЉЕ: Планом детаљне регулације средиће се део Сурчина близу аеродрома

Foto Ž. Knežević

Plan detaljne regulacije za ovu sve privlačniju lokaciju trenutno je na javnom uvidu, a on predviđa pravu transformaciju ovog dela prestonice.

Prema planu koji je izradio Urbanistički zavod, a po nalogu Gradske direkcije za izgradnju, Radiofar bi u budućnosti mogao da dobije osnovnu školu i dom zdravlja, čak četiri vrtića, socijalnu ustanovu, dom kulture, a moguć je i moderan sportski kompleks.

Iako trenutno u naselju živi oko 700 stanovnika, predviđeno je da se u narednim godinama broj ljudi poveća na čak 12.500, za koje će biti izgrađeno 4.180 stanova.

Ambiciozan projekat urbanizacije naselja planira i sanaciju neplanski formiranih blokova u postojećoj zoni sa 115 stanova, dok je gradnja mešovitih centara predviđena uz ulice Svetog Save, Federika Felinija, Nemanjinu i Vasilija Ostroškog.

- Planom detaljne regulacije, žitelji naselja Radiofar, koje je ranije bilo "vikend naselje", nastalo pre tri decenije, moći će da legalizuju svoje objekte, ali i brzo dobiju dozvole za izgradnju novih - ističe za "Novosti" predsednik opštine Stevan Šuša.

- Takođe, izgradnja fabrike vakcina, koja se nalazi prekoputa ovog naselja, omogućiće stanovnicima da se priključe na vodovodnu mrežu. Blizina aerodroma i auto-puta garantuje da će se ovaj deo Surčina u narednoj deceniji potpuno urediti, a cene kvadrata zemljišta sigurno skočiti.

U ovom delu prestionice živeće oko 12.500 ljidi, Foto Ž. Knežević

Ukupne površine javne namene biće 35.456 metara, sa pijačnim trgom za oko 350 tezgi. PDR Radiofara predvideo je i gradnju sekundarnih saobraćajnica, terminusa javnog gradskog prevoza, kao i jednosmernih i dvosmernih biciklističkih staza. Takođe, s obzirom da naselje nema gradske instalacije za vodovod i kanalizaciju, kao ni gasovodnu mrežu, u planu je gradnja sekundarne vodovodne mreže koja će biti priključena na planirani vodovod.

ČETIRI VRTIĆA I OSMOLETKA

ZA 920 mališana planirana je gradnja četiri vrtića, dok je za 1.246 dece školskog uzrasta u planu izgradnja jedne osmoletke. Sportski kompleks planiran je na površini od oko 8.391 metar kvadratni, gde bi se nalazila sportska sala, tereni za košarku, odbojku, mali fudbal, rukomet i tenis, kao i baloni.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna