NEMA RUŠENJA VILE: Protest građana kod zdanja u Internacionalnih brigada 47 na Vračaru, investitor koristi pravnu nezaštićenost objekta

S. B. M.

06. 11. 2021. u 21:43

ISPRED vile u Internacionalnih brigada 47 u subotu se okupilo više desetina građana i članova društava za očuvanje Vračara sa željom da spreče najavljeno i već započeto rušenje zdanja koje je ušlo u enciklopediju srpske arhitekture 19. i 20. veka.

НЕМА РУШЕЊА ВИЛЕ: Протест грађана код здања у Интернационалних бригада 47 на Врачару, инвеститор користи правну незаштићеност објекта

Opština nije dala dozvolu za rušenje / V. Danilov

Lepotica u Internacionalnih brigada, kao i ostala vredna zdanja, pripadala je celini "Kotež - Neimar", koja je bila upisana u Evidenciju nepokretnosti pod takozvanom prethodnom zaštitom do decembra 2020. Međutim, prestanak zaštite, tačnije, pravni vakuum, investitor želi da iskoristi, poruši staro i vredno, a sagradi četvorospratnicu s prizemljem.

- Vlasnik vile obratio se nadležnim gradskim i opštinskim službama sa namerom da je ruši. Nije dobio odobrenje gradske komisije. Njegovo urbanističko rešenje je odloženo, odnosno odloženo je odlučivanje o njemu. Opština Vračar nije dala dozvolu za rušenje objekta. Ovo što se sada dešava, investitor radi samovoljno. Uklonjena je ograda koja je bila ispred vile i krenuli su sa rasturanjem unutar nje, a sve sluti na rušenje - navodi Aca Arsenijević iz Društva za ulepšavanje Vračara.

Podseća da je zaštita istekla 31. decembra 2020, kao i da je postupak donošenja nove u toku. Dodaje da Zavod za zaštitu spomenika radi plan, a kada bude bio završen, vila treba da dobije status zaštite kakav je i imala.

Advokat Stefan Stojkov navodi da su pravni propust investitori u celom gradu videli kao svoju priliku da poruše objekte koji su do kraja 2020. bili zaštićeni.

- Obraćali smo se nadležnima da stanu na put takvoj praksi dok se ne napravi novi elaborat o zaštiti. Tražili smo da se napravi neki moratorijum, da se njime definiše šta može, a šta ne može da se ruši. Sada nemamo nijedan propis koji ovu vilu može da zaštiti, samo institucije snagom svog autoriteta. A možda će za tri dana doći bager, koji će je porušiti - navodi Stojkov.

ISTORIJA

OVU vilu projektovao je arhitekta Đorđe Đorđević 1930. godine u duhu akademizma za inženjera Miloša K. Antića. U njoj je rođen jedan od najboljih srpskih arhitekata Ivan Antić. Antići su kuću prodali pre Drugog svetskog rata. U jednom trenutku je u njoj živelo i osoblje Ambasade Finske.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (1)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)