JAČE VEZE SA "SEVERNOM VENECIJOM": Dr Zoran Radojičić o sporazumu Beograda i Sankt Peterburga

A. Klisurić

07. 11. 2021. u 08:51

NAJSEVERNIJI milionski grad sveta Sankt Peterburg, koga zbog izuzetne lepote zovu severnom Venecijom, postigao je značajne rezultate u ekologiji, a njihov uspeh ogleda se u preradi čak 95 odsto otpadnih voda.

ЈАЧЕ ВЕЗЕ СА СЕВЕРНОМ ВЕНЕЦИЈОМ: Др Зоран Радојичић о споразуму Београда и Санкт Петербурга

Gradonačelnik Radojičić i gubernator Beglov

Sporazum koji je potpisan u septembru između Beograda i ovog ruskog grada, mogao bi da pomogne da se njihova iskustva pretoče i u dobru praksu u našoj prestonici. Planom aktivnosti za sprovođenje ovog ugovora u naredne tri godine, osim na polju ekologije, planirana je saradnja i u oblasti turizma, privrede, urbanizma, zdravstvene zaštite, kulture...

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić kaže za "Novosti", da je cilj je da naši sekretarijati razmenjuju iskustva sa upravama iz Sankt Peterburga, koji broji pet miliona stanovnika, kako bi se unapredilo pružanje javnih usluga.

- Što se tiče ekologije, mnogo možemo da naučimo od njih. Pojedina iskustva možemo mi da iskoristimo kao praksu. Planirano je i da javna preduzeća iz oba grada sarađuju. Verujem da će našim stručnjacima značiti da imaju uvid na koji način njihova javna preduzeća pružaju usluge svojim korisnicima.

Razmena iskustava u okviru koncepta "pametnih gradova" izuzetno je važna, a razmena iskustava u okviru informacioniih tehnologija postala je neophodna.

- Konkretno u našem gradu sa njima će sarađivati JKP "Infostan tehnologije". Rusi izuzetno cene naše stručnjake u oblasti informacionih tehnologija i svesni su da raspolažemo izuzetnim kadrom u ovoj oblasti. To je prilika da i oni uče od nas. Dugo smo radili na planovima za zajedničke aktivnosti i obuhvatili smo sve oblasti od zajedničkog interesa. Boljitak građana je cilj za sklapanje sporazuma sa drugim gradovima u inostranstvu. Važno je da se ljudi povezuju u sferama koje su od interesa za njihov svakodnevni život.

Nakon potpisivanja ovog dokumenta, održan je sastanak sa rukovodstvom Muzeja "Ermitaž", a razmatrano je na koji način Beograđanima može da se približi deo istorijskog bogatstva koje se čuva u ovom muzeju.

NOVI LETOVI SA "PULKOVA"

NA sastanku koji su predstavnici turističkih organizacija Beograda i Srbije imali prethodne nedelje u Sankt Peterburgu, promovisana je ponuda naše zemlje i prestonice. Tim povodom saopšteno je da će aerodrom "Pulkovo" uspostaviti nove letove. Prema rečima Miodraga Popovića v. d. direktora TOB, zabeležen je porast broja turista iz Rusije.

OTKRIVANjE BISTE ALEKSANDRA NEVSKOG

KAKO kaže Radojičić, naš grad uskoro će posetiti delegacija iz Sankt Peterburga. Povod njihove posete je otkrivanje biste Aleksandra Nevskog u porti crkve posvećene ovom ruskom knezu i svecu. U sklopu ove posete sa zvaničnicima će doći i mladi umetnici, koji će održati koncert u Narodnom pozorištu. Na ovaj način svečano će biti obeležen početak saradnje dva grada

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)