DO STANOVA BEZ PUTA I RASVETE: Muke žitelja u ulici Jovana Belića na Zvezdari dve godine od useljenja

G. NOVAKOVIĆ

06. 11. 2021. u 07:52

UMESTO da uživaju u toplini novog doma, stanari Ulice Jovana Belića 2A i 2G na Zvezdari, muku muče sa nadležnima da ne gaze po blatu kada padne kiša do prilaza zgradama, i to u potpunom mraku!

ДО СТАНОВА БЕЗ  ПУТА И РАСВЕТЕ: Муке житеља у улици Јована Белића на Звездари две године од усељења

Foto Privatna arhiva

Osim što nemaju asfaltnu stazu niti uličnu rasvetu, žitelji se bore i za vidljivost na navigacijama, pošto "dži-pi-es" uređaji njihovu adresu ne prepoznaju. Jedina alternativna ulica, koja vodi do Cvetanove ćuprije toliko je uska da i automobili tuda mogu da prođu, a kamoli vatrogasni kamion ili kola Hitne pomoći.

Od kada su se uselili u novoizgrađene zgrade pre dve godine, stanari prave spisak šta im je pri useljenju obećano, a do danas nije ispunjeno. Najvažnije za normalan život nemaju - asfalt i svetlo. Nebrojeno puta, upravnici su slali dopise nadležnima, pa i investitoru, ali njihove molbe nisu uslišene.

- Stanujemo pet kilometara od Slavije, a necivilizovano - kaže predstavnica 160 svojih komšija Ivana Milovanović.

- Ne znamo razlog zbog kog investitor ne može da nam obezbedi put. Rekao nam je da imamo alternativni, ali on je na strmini i uzak toliko da bezbedna vožnja tuda nije moguća. U 21. veku moramo da koristimo baterijsku lampu, po zemljanom putu i blatu, da bismo stigli do ulaza kada padne mrak.

Gradska preduzeća, sekretarijati, investitor, pa i Opština Zvezdara, prebacuju odgovornost s jednih na druge. Kako nam priča Ivana, pronela se priča po komšiluku da će graditi još dve ili tri zgrade. Tada će imati dodatne probleme.

- Ako nastave gradnju, naše zgrade će tek tada biti zagrađene i biće nemoguće ljudima da nas pronađu. Navigacija ne vodi do nas. Taksista ovde nema nikada. Počinjemo da paničimo, jer imamo mnogo starijih suseda i porodica sa decom, šta ako nam zatrebaju vatrogasci ili lekari - pita se naša sagovornica.

Foto Privatna arhiva

Odgovore na pitanja o muci stanara iz Jovana Belića, potražili smo i od nadležnih iz Grada. Iz JP "Putevi Beograda" kratko su nam odgovorili da ova adresa nije u sistemu koji obuhvata njihov delokrug, odnosno, nije ulica prvog i drugog prioriteta.

S druge strane, Sekretarijat za energetiku budi nadu da će bar jedne muke biti manje, i da će ova ulica dobiti osvetljenje - ali ne ove godine. Opština Zvezdara predala je zahtev njima, na osnovu peticije stanara ulice, krajem jula.

- Sekretarijat u tekućoj godini planira realizaciju zahteva prispelih prethodne godine - kažu iz Sekretarijata.

MIGRANTI SPAVALI U GRMLjU

PRE nekog vremena, u grmlju nedaleko od zgrada, žitelji su primetili migrante koji su se tu nastanili. Komšije su pozvale policiju, koja ih je odvela.

- Nije prijatno kada znate da je neko u šipražju, a ne vidite ga u mraku. Jednu komšinicu su pokušali da napadnu. Srećom, uspela je da pobegne - priča jedna od stanarki.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

KNAUS: Francuska i Nemačka blokiraju glasanje o Prištini u Savetu Evrope, Vučić efektno apelovao na Makrona