POČAST OSLOBODIOCIMA: Osnovcima pročitan Proglas grada o oslobođenju prestonice

B.B.

20. 10. 2021. u 13:18

U OSNOVNIM školama deci je danas pročitan Proglas grada povodom Dana oslobođenja Beograda, koji je na današnji dan pre 77 godina oslobođen posle 1.287 dana fašističke okupacije.

ПОЧАСТ ОСЛОБОДИОЦИМА: Основцима прочитан Проглас града о ослобођењу престонице

Foto Privatna arhiva

- Ponosan sam jer slavimo svoju istoriju i našu antifašističku borbu. Do 2013. godine to je nažalost bilo zabranjeno u našem gradu - rekao je Goran Vesić, zamenik gradonačelnika.

U tekstu proglasa se navodi da je oslobodiocima Beograda komandovao general-lajtnant i narodni heroj Peko Dapčević. "Danas jedan bulevar u našem gradu nosi ime po ovom heroju. Borbe za Beograd bile su toliko krvave da je za samo jednu kuću ili neku od predratnih zgrada ginulo desetine partizanskih i sovjetskih vojnika. A oslobađala se kuća po kuća, ulica po ulica, jer se okupator dugo spremao za opsadu boreći se do poslednjeg čoveka" - napisano je u proglasu.

Okupator se za Beograd nije borio zato što je voleo našu prestonicu, nego zato što je naš grad najveći i najvažniji grad ovog dela Evrope. Fašisti su znali da će, ukoliko izgube Beograd, saveznička vojska osvojiti njihovu prestonicu Berlin.

Hiljade partizanskih i sovjetskih boraca izgubilo je živote tokom devet dana borbi u "Operaciji Beograd". To su bili mladići i devojke koji su poginuli da bismo mi danas živeli u slobodi. Oni su sahranjeni na Groblju oslobodilaca Beograda, gde ćemo i danas položiti cveće u njihovu čast, poštujući žrtvu koju su podneli, navodi se u proglasu koji je pročitan učenicima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna