ZEMUNCI DISALI NAJTEŽE: Zagađenje ozonskog omotača juče znatno manje u odnosu na prethodni dan i period

J. D.

20. 10. 2021. u 07:52

VAZDUH u Beogradu tokom jučerašnjeg dana bio je dobrog kvaliteta, tačnije u žutoj zoni koja označava "dobar vazduh".

ЗЕМУНЦИ ДИСАЛИ НАЈТЕЖЕ: Загађење озонског омотача јуче знатно мање у односу на претходни дан и период

Deo Zemuna, Foto M. Labudović

Takođe, stručnjaci navode da je ozonski omotač u prestonici povremeno zagađen kao i da zvanična merenja pokazuju da je prisutnost zagađujućih čestica u vazduhu uobičajen za ovo doba godine.

Tokom jučerašnjeg dana, koncentracije zagađujućih čestica bile su obeležene narandžastom, žutom i zelenom bojom. Najzagađeniji ozonski omotač izmerile su merne stanice u Zemunu, i u ovom delu grada vazduh je bio označen kao prihvatljiv, odnosno na trećem od pet nivoa zagađenosti. U žutoj zoni bile su merne stanice u Ovči, Viči, Lazarevcu, Omladinskih brigada na Novom Beogradu, kod Ušća i bolnice "Dragiša Mišović". Zelena zona, odnosno odličan vazduh bio je u Bulevaru despota Stefana i u Obrenovcu.

Stručnjaci iz Gradskog zavoda za javno zdravlje preporučuju da građani prate obaveštenja o kvalitetu vazduha, koje na svakih sat vremena GZzJZ objavljuje na sajtu "Beokom". Uz ocenu kvaliteta vazduha, prikazuju se i preporuke kojih Beograđani treba da se pridržavaju. Takođe ističu, da i udari košave koji uglavnom smetaju Beograđanima, najbolje utiču na to da se vazduh pročisti.

Automatske merne stanice

MREŽA GZzJZ obuhvata osam automatskih mernih stanica koje ažuriraju podatke na svaki sat i 18 poluautomatskih mernih mesta koja rezultate uzetih uzoraka evidentiraju na 24-časovnom nivou. Meri se koncentracija osnovnih zagađujućih materija i suspendovanih čestica.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!