SVI GRAĐANI DOBILI ISTU INFORMACIJU: Šta znači obaveštenje na poleđini računa za "Infostan"?

G. N.

19. 10. 2021. u 07:52

INFORMACIJA sa poleđine pridošlih računa za "Infostan", da je u toku donošenje Odluke o izmenama i dopunama Odluke o cenama toplotne energije, i da će ona da se primenjuje od narednog meseca, zabrinula je sugrađane.

СВИ ГРАЂАНИ ДОБИЛИ ИСТУ ИНФОРМАЦИЈУ: Шта значи обавештење на полеђини рачуна за Инфостан?

Foto M. Labudović

Međutim, iz "Beogradskih elektrana" uveravaju da nema razloga za brigu i da novog nameta neće biti, te će cena grejanja u načelu ostati nepromenjena.

Prilikom utvrđivanja cene isporuke toplotne energije, "Beogradske elektrane" primenjuju Uredbu Vlade Srbije o utvrđivanju metodologije za određivanje cene snabdevanja krajnjeg kupca toplotnom energijom. Tokom prethodnih godina razlike su bile neznatne, te nije bilo potrebno pribeći uvećanju.

- Cene toplotne energije za korisnike koji naknadu plaćaju prema zagrevanoj površini za stambeni prostor, odnosno prema instalisanoj snazi za poslovni prostor, neće se menjati - navode u "Beogradskim elektranama".

- Za korisnike koji naknadu za toplotnu energiju plaćaju prema potrošnji, a takvih je mali procenat, cene tarifnih elementa se menjaju i biće usaglašene sa tarifama izračunatim prema metodologiji, s tim što se ukupni troškovi za isporučenu toplotnu energiju neće značajno promeniti.

Deo račina "Infostana", Foto Novosti

Uprošćeno, na formulu za formiranje cene, utiču tarifni elementi. Tako će vrednost instalisane snage za sve kategorije biti nova, skuplja za oko 600 dinara i to je samo deo naknade za toplotnu energiju. Međutim, cena isporučene toplotne energije ubuduće će biti niža, te u ukupnom ishodu, račun ostaje nepromenjen.

- Obračun prema zagrevanoj površini za kategoriju stambenih prostora neće se menjati i jedinična cena koja iznosi 1.302,46 dinara po kvadratu ostaće nepromenjena. Takođe, za kategoriju poslovnih prostora, koji grejanje plaćaju prema instalisanoj snazi, jedinična cena ostaje nepromenjena i iznosi 11.042,06 dinara po kilovatu - kažu u preduzeću.

Iz "Beoelektrana" napominju da do promena može da dođe ako troškovi nergenata porastu za više od tri odsto ili se smanje za više od pet odsto, i cene toplotne energije će se menjati, uz saglasnost osnivača, Grada Beograda.

Foto Ž. Knežević

Poskupljenje bilo 2015.

POSLEDNjA značajnija promena cene za isporučenu toplotnu energiju bila je 2012. godine, kada je cena povećana za 18,5 odsto po svim kategorijama potrošača i elementima cene. Tri godine kasnije, u oktobru 2015. godine urađeno je poslednje usklađivanje, u iznosu od 0,04 odsto. Od tada, cena toplotne energije se nije menjala.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (5)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije