DOLAZAK MAJSTORA 5.000 DINARA: Beograđani nezadovoljni zbog dodatnog nameta koji naplaćuje JKP "Pogrebne usluge"

G. N.

11. 10. 2021. u 08:51

KO ne želi da im JKP "Pogrebne usluge" obavi kamenorezački posao, ulazak majstora na počivalište mora da plati 5.000 dinara. Ovaj namet nije novost, ali sugrađane je dodatni trošak razljutio, zbog čega su se i požalili na društvenim mrežama.

ДОЛАЗАК МАЈСТОРА 5.000 ДИНАРА: Београђани незадовољни због додатног намета који наплаћује ЈКП Погребне услуге

Foto P. Milošević

Kako je napisao jedan od korisnika, za nedavno preminulog člana porodice morao je ulazak kamenoresca na groblje Orlovača da plati 5.000 dinara. To je izazvalo buru reakcija zbog dodatnog opterećivanja budžeta ožalošćene porodice.

- Razumem da moram platiti uslugu kamenorezačkog posla, ukoliko privatno angažujem radnike, ali da se ulazak naplati, to je van svake pameti. Kao da troškovi sahranjivanja nisu dovoljno skupi, pa onda održavanje grobnog mesta. Previše je troškova - kaže Jelena Š.

Na ovaj slučaj nadovezali su se i drugi korisnici, a naveden je i primer jednog sugrađanina koji je do postavljanja spomenika morao da plaća namet zbog sleganja zemlje na grobnom mestu. Prema njegovim rečima, po 1.500 dinara plaćao je dodavanje zemlje, i to nekoliko puta.

Iz JKP "Pogrebne usluge" kratko su nam odgovorili da se naknada naplaćuje u skladu sa cenovnikom preduzeća.

- Cene naših usluga odobrava naš osnivač, a to je Grad Beograd - rekli su nam iz uprave prestoničkih grobalja. - Kada je reč o kamenorezačkim uslugama, one su u ponudi našeg preduzeća od njegovog osnivanja, odnosno 135 godina.

Na sajtu JKP "Pogrebne usluge" može se pročitati spisak usluga koje ovo preduzeće pruža, kao i lista cena, u zavisnosti od onoga što je korisnicima potrebno. Konkretno, kada je o kamenorezačkim radovima reč, cene se kreću od 715 dinara za kontrolu klesanja slova, do 4.345 dinara za kontrolu radova na rekonstrukciji grobnice.

PRAVO NA UMANjENjE TROŠKOVA

PRAVO na umanjenje pogrebnih troškova važi za porodice pokojnika koji su korisnici penzije iz kategorije zaposlenih, vojnih penzionera i penzionera samostalnih delatnosti. Visinu umanjenja utvrđuje Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje.

Uz zahtev za ostvarivanje ovog prava, potrebno je priložiti još i izvod iz matične knjige umrlih, fotokopiju lične karte podnosioca zahteva i ček od penzije umrlog korisnika penzije.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

SESTRA UBIJENOG DALIBORA NAPISALA PESMU BRATU: Proklinjem mu ruku iz koje je svaki metak ispalio (VIDEO)