ZBOG ROŠTILJA JEDNA PRIJAVA: Pritužbe na račun mirisa u stambenim zgradama na Starom gradu - usmene

M. STANOJKOVIĆ

23. 09. 2021. u 06:47

IAKO upravnici gotovo svakodnevno dobijaju zamerke na račun neprijatnih mirisa u restoranima brze hrane u stambenim zgradama u centru, do inspekcije Opštine Stari grad, na čijoj teritoriji ima najviše ovakvih lokala, stigla je samo jedna prijava.

ЗБОГ РОШТИЉА ЈЕДНА ПРИЈАВА: Притужбе на рачун мириса у стамбеним зградама на Старом граду - усмене

PROPISI Mirisi smetaju, ali komšije retko presaviju tabak, Foto A. Stanković

Za raspaljivanje roštilja na javnim površinama na nivou celog grada evidentirana je, od početka godine, 21 žalba.

Izmenama odluke o kućnom redu, koje stupaju na snagu 1. januara sledeće godine, zabranjena je upotreba otvorenog plamena, odnosno ćumura u zgradama. Ipak, sudeći po broju prijava inspekciji, na papiru kao da ih i nema.

- Jedina prijava za pečenje roštinja koju smo imali od početka godine više se odnosila na lupanje mesa u lokalu nego na neprijatne mirise - navode u GO Stari grad.

- Naša komunalna inspekcija prijavu je prosledila na dalju nadležnost Sektoru za vanredne situacuje MUP i Sekretarijatu za inspekcijske poslove - sektoru za zaštitu životne sredine. Prijava na račun stanara koji roštiljaju ili peku paprike nije bilo.

Situacija sa roštiljanjem na javnim površinama ipak je drugačija. A uz roštilj provukla se i poneka prijava za pečenje paprika, čija je sezona u jeku.

- Sekretarijatu su stigle četiri prijave za pečenje paprika. Dok je za paljenje roštilja na javnim površinama bila 21 prijava. Ne raspolažemo preciznim podacima o mirisima koji dolaze iz lokala ugostiteljskih objekata smeštenih u stambenim zgradama - kažu u Komunalnoj miliciji.

Iako prijava ima tek neznatno, vlasnicima ugostiteljskih objekata u zgradama u prestonici ostaje nešto više od tri meseca da promene način pripremanja hrane kako bi se prilagodili novim propisima.

KAZNE OD 25.000 DO 150.000

KAZNE za nepoštovanje dopune Odluke o kućnom redu kretaće se od 25.000 do 150.000 dinara.

- Iznosom od 25.000 dinara kazniće se za prekršaj fizičko lice, dok će se pravno lice, kao stanar kazniti novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 150.000 dinara - kažu u Komunalnoj miliciji.

- Odgovornom licu u pravnom licu preti kazna takođe od 25.000, a preuzetniku 75.000 dinara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)