ZOO - VRT SLAVI 85. ROĐENDAN: Carstvo životinja na Kalemegdanskoj tvrđavi danas obeležava jubilej

A. VOJINOVIĆ

12. 07. 2021. u 17:30

BEO ZOO-vrt danas slavi veliki jubilej - 85. rođendan! Od 1936. godine kada je 12. jula, na Petrovdan, svečano otvorio vrata za prve posetioce, "Vrt dobre nade" bio je i ostao nezaobilazna destinacija za šetnju i odmor u društvu najrazličitijih životinja za građane svih generacija.

ЗОО - ВРТ СЛАВИ 85. РОЂЕНДАН: Царство животиња на Калемегданској тврђави данас обележава јубилеј

Foto A. Stanković

Prestoničko carstvo faune osnovao je tadašnji gradonačelnik Beograda Vlada Ilić, a u njemu trenutno boravi više od 2.000 stanovnika.

Od osnivanja Beo zoo-vrt se nalazio u okviru Beogradske tvrđave, ali je zauzimao nešto manju površinu nego danas. Kako istorija nije bila blaga prema našem narodu, tako je i "Vrt dobre nade" izvukao "deblji kraj" u Drugom svetskom ratu. Bombe nisu zaobišle ni prestoničko carstvo životinja, i to dva puta 1941. i 1944. godine. Agresiju tada nije preživelo nijedno biće.

Foto M. Anđela

Prvi stanovnici zoološkog vrta bili su lavovi, leopardi, beli i mrki medvedi, vukovi, makaki i mangabej majmuni, antilope, bivoli, zebui, mufloni, jeleni, srne, rode, ždralovi, paunovi, fazani, sove, pelikani i papagaji. U vrtu sada stanuju i mnogobrojne ezgotične vrste poput pingvina, američkog flaminga, bengalskog belog tigra...

A od čuvenih stanovnika zoolooškog vrta izdvajaju se sada već priče o šimpanzi Samiju, keruši Gabi i aligatoru Muji, koji i dalje ponosno drži titulu najstarijeg živog aligatora na planeti. Legenda vrta, Sami, u carstvo na Kalemegdanu je stigao davne 1988. godine, a postao je poznat po tome što je ne jednom, nego dva puta, i to iste godine kada je stigao u vrt, uspeo da pobegne iz kaveza i da se "prošeta" beogradskim ulicama. Sami je uginuo 1992. godine, a ostao je upamćen i po dovitljivim nadimcima - beogradski disident, dorćolski begunac, osobenjak...

Foto Tanjug

OSNIVAČ Vlada Ilić, Foto Arhiva

Keruša Gabi bila je pravi heroj beogradskog zoološkog vrta. "Radila" je uz noćnog čuvara sa kojim je redovno išla u patrole. Kada je ženka jaguara jedne noći uspela da iskoči iz kaveza i pobegne, Gabi se do kraja snage borila sa divljom mačkom ne dozvoljavajući joj da utekne. I pored teških povreda koje je zadobila u ovom sukobu, uspela je da se oporavi da zajedno sa čuvarem nastavi da čuva red u vrtu. I Sami i Gabi su zbog svojih zasluga dobili spomenike unutar vrta, pored kojih se posetioci sa zadovoljstvom fotografišu.

Slonica Tvigi je mnogima prirasla za srce od trenutka kada su je prvi put ugledali, a u vrt je stigla pre skoro 30 godina iz Holandije. Ime je dobila po popularnoj manekenki iz perioda njenog rođenja. Iako je pre tri godine napunila pola veka, i dalje se dobro drži.

PINGVINARIJUM

KRAJEM maja 2019. godine u zoološkom vrtu prvi put je otvoren pingvinarijum - specijalizovan prostor za ovu vrstu ptica koji se gradio tri godine. Tada su u Beograd stigle dva jata sa 17 pingvina. Ovaj deo vrta od otvaranja je privlačio veliku pažnju posetilaca, a naročito najmlađih.

ATRAKCIJA Mališani su najbrojniji posetioci , Foto N. Živanović

KOVILjKA ZBOG KOVIDA

TOKOM epidemije kovida u Beo zoo-vrtu vladao je pravi bebi bum, a pažnju je najviše privuklo mladunče belog lava, ženka, kojoj su zbog kovida 19 dali simbolično ime - Koviljka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KNAUS: Francuska i Nemačka blokiraju glasanje o Prištini u Savetu Evrope, Vučić efektno apelovao na Makrona