GASE MUZIKU PREKO SUDA U STRAZBURU: Deo žitelja centra prestonice nije zadovoljan načinom na koji se nadležni bore protiv buke iz kafića

M. STANOJKOVIĆ

06. 07. 2021. u 09:53

OD utišavanja muzike na neko vreme u jednom od dorćolskih kafića do traženje pravde pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu.

ГАСЕ МУЗИКУ  ПРЕКО СУДА  У СТРАЗБУРУ: Део житеља центра престонице није задовољан начином на који се  надлежни боре против буке из кафића

Foto P. Mitić

Ovako izgleda borba Beograđana za mirniji san u prethodnih nedelju dana na različitim frontovima. I dok u Gradu ističu da rade sve kako bi stali na put bahatim ugostiteljima, stanari Cetinjske ulice ni posle presude koju su dobili protiv Grada zbog buke nisu uspeli da stišaju svoj kraj. Uz to, da nisu usamljeni u svojoj nesanici, govore i desetine snimaka koje svakodnevno dobijaju od "kolega po nespavanju" iz drugih delova Beograda, pogotovo posle popuštanja mera. I oni se spremaju da zaštitu potraže od stranog suda.

Kako je obelodanila gradska inspekcija, pre nedelju dana u kafiću u Ulici braće Baruh zabranjena je muzika. U ovom objektu gosti neće moći da se vesele sve dok vlasnici ne obezbede akustične mere zaštite.

- Mere zabrane će važiti sve dok se ne dostavi inspektoru za zaštitu životne sredine izveštaj ovlašćene stručne organizacije kojim se utvrđuje da nivo buke u životnoj sredini, koja potiče od muzičkih uređaja i opreme za emitovanje muzike uživo u ugostiteljskom objektu sa iste adrese, ne prelazi dozvoljene vrednosti - navode u Sekretarijatu za inspekcijske poslove.

- Takođe, podnet je zahtev za pokretanje prekršajnog postupka za izricanje novčane kazne.

Na pitanja koja smo uputili gradskoj upravi u vezi sa brojem ovakvih objekata koji su "popili zabranu" emitovanja muzike nismo dobili precizne brojke, ali su nam rekli da najviše prijava za buku dolazi sa Starog grada, Čukarice, Novog Beograda i Voždovca.

S druge strane, stanari Cetinjske ne vide zbog čega ovaj primer iz Braće Baruh ne bi poslužio nadležnima da na isti način postupe i u drugim ugostiteljskim objektima.

- U tom kafiću, kako smo nezvanično saznali, posle samo jedne prijave i jednog merenja, doneta je zabrana emitovanja muzike - kaže Biljana Metlaš iz Udruženja "Sačuvajmo Cetinjsku i Zetsku ulicu".

- Lokali koje smo mi prijavljivali imaju po 20 merenja, ali i dalje emituju muziku.

Situacija posle dobijanja spora stanara Cetinjske sa Gradom zbog buke je, kako tvrde stanari, gora neko pre toga. Nadaju se kako kažu, da će Strazbur imati sluha za njihove probleme.

- Zajedno sa našim, još 30 slučajeva otišlo je u Strazbur - navode u pomenutom udruženju.

- A svakodnevno nam se javljaju i građani iz drugih krajeva Srbije, koji u nama vide nekog ko će im pomoći. I oni su spremni da na isti način potraže pravdu. Svakoga dana 50 snimaka sa različitih lokacija stigne na našu adresu. Građani se obraćaju nama umesto inspekciji, jer oni ne reaguju.

OGORČENI Protest žitelja Cetinjske ulice, Foto N. Fifić

NEMATERIJALNA ŠTETA

PRVI osnovni sud u Beogradu početkom juna presudio je da Grad Beograd nije iskoristio sve postojeće pravne mogućnosti da stane na put bahatim ugostiteljima. Grad je dužan da stanarima, odnosno podnosiocima tužbe, isplati naknadu na ime nematerijalne štete. Kako se navodi u presudi, sud je ocenio da tuženi nije u potpunosti ispunjavao dužnosti shodno Zakonu o zaštiti od buke, odnosno smatra da je tuženi bio u prilici da u većoj meri umanji izloženost tužilaca štetnom delovanju nedozvoljenog nivoa buke, što nije učinio.

PREGOVARAJU SA MENADžERIMA LOKALA

DA su preuzeli ulogu inspekcije i da u pola noći u pidžamama mole menadžere da utišaju mutiku, pričaju stanari okupljeni oko Udruženja "Sačuvajmo Cetinjsku i Zetsku ulicu":

- Javila nam se jedna gospođa sa "25. maja" da je muzika "treštala" do 8.00. U pola noći izašli su iz svojih kuća i pregovarali sa menadžerima da smanje muziku.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!