REŠENA MISTERIJA SA ADE CIGANLIJE! Stvorenje koje je uplašilo kupače zovu glavonja, a evo da li je opasno! (VIDEO)

Novosti online

04. 07. 2021. u 09:16

SNIMAK koji je jedna od posetilaca Ade Ciganlije napravila juče kružio je društvenim mrežama, a završio i u brojnim medijima. Uprkos napisima, nije, naravno, u pitanju ni ajkula, ni nekakav monstrum, već vrsta ribe česta u jezerima i ribnjacima.

РЕШЕНА МИСТЕРИЈА СА АДЕ ЦИГАНЛИЈЕ! Створење које је уплашило купаче зову главоња, а ево да ли је опасно! (ВИДЕО)

Foto: Tviter/Printskrin/@zadovoljna_

Može da teži i oko 15 kilograma, a nadimak joj je "glavonja"!

Zove se tolstolobik, i onaj koji je na Adi viđen najverovatnije je odrasla jedinka sivog tolstolobika, ili velikoglavog šarana, kako se još naziva, pliva blizu površine i hrani se planktonima. Nije "konkurencija" ni drugim ribama za hranu, a za ljude je potpuno bezopasan.

Tolstolobik je riba iz grupe šarana, srebrnastih bokova a tamnosivih leđa. Glava mu je specifična i velika zbog čega je i dobio nadimak “glavonja”. Naziv tolstolobik poštiče iz ruskog jezika (tolstij lob znači na ruskom debelo čelo). Poreklo mu je iz severnoistočne Azije, sa sliva reke Amur.

Postoji dve vrste tolstolobika: sivi tolstolobik (Hypophthalmichthys nobulus) i beli tolstolobik (Hypophthalmichthys molitrix). Ove vrste se više razlikuju po boji nego po anatomiji, a zanimljivo je da se te dve vrste ne mešaju prilikom parenja u prirodnim uslovima.

(MONDO)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)