NAJLEPŠE KUĆE NA PERIFERIJI: Skoro polovina objekata u gradu koji uživaju status kulturnog dobra potiče iz 19. veka, čak 11 u Grockoj

A. Z. Klisurić - A. Vojinović

04. 07. 2021. u 16:57

VLAJKOVIĆEVA kuća u Grockoj, kulturno dobro iz oblasti narodnog graditeljstva iz 19. veka, uskoro bi trebalo da bude rekonstruisana.

НАЈЛЕПШЕ КУЋЕ  НА ПЕРИФЕРИЈИ: Скоро половина објеката у граду који уживају статус културног добра потиче из 19. века, чак 11 у Гроцкој

Foto M. Anđela

Osim ovog bisera, započeta je i obnova stare zgrade OŠ "Ljuba Nenadović" u Žarkovu, koja će nakon radova postati muzej. Objekata iz 19. veka ne manjka u prestonici, a najlepši primeri kuća narodnog graditeljstva mogu se naći u Lazarevcu, Mladenovcu, Grockoj, Obrenovcu, Sopotu, Barajevu i Surčinu.

Kako su za "Novosti" rekli u Zavodu za zaštitu spomenika, skoro polovina objekata koji uživaju status kulturnog dobra, potiču upravo iz ovog perioda.

- To su objekti gradske arhitekture i narodnog graditeljstva, privatni i javni. Konak kneza Miloša, Konak kneginje Ljubice i Kapetan Mišino zdanje, najvredniji su primeri ovog vremena i uživaju status kulturnog dobra od izuzetnog značaja za Republiku Srbiju - navode u Zavodu. - Pojedini su u izuteno dobrom stanju, dok drugi zahtevaju hitnu sanaciju i rekonstrukciju. Na svim beogradskim opštinama sačuvani su objekti iz 19. veka, a najviše primera ima u obodnim opštinama.

Foto M. Labudović

Vlajkovićeva kuća podignuta je početkom 19. veka, kao porodična zgrada kapetana Gročanske nahije Dimitrija Golubovića, i primer je varoškog doma, života i potrebe gročanskog trgovačkog i zanatskog staleža. Na teritoriji Grocke čak 11 kuća iz ovog perioda našlo se na spisku nepokretnih kulturnih dobara. Ovakve objekte pretežno odlikuje bodruk konstrukcija, kada je kostur od drvenih greda koje su vidljive i ispunjene čatmom.

Stara Osnovna škola "Ljuba Nenadović" izgrađena je 1840. godine kao upravna zgrada žarkovačke opštine, ali su se u nju uselili đaci. U letopisima piše da je, navodno, kmet Miloš Životić slučajno otkrio da njegov sluga Stojan Čola zna da čita. Tako su deca dobila učitelja i selo se složilo da se započne gradnja škole. U "dnevniku" je bilo 20 učenika, među kojima je bila i jedna devojčica - Stanica, što je u to doba bilo veoma retko. U školi nije bilo ni klupa, ni stolica već su svi sedeli na podu na asurama i učili da čitaju, pišu i računaju.

U Obrenovcu je sačuvana stara škola u Konaticama, koja je izgrađena 1869. godine, jedan od objekata koji je značajan za razvoj školstva u Srbiji. Na teritoriji ove opštine u prvoj polovini 19. veka podignuta je stara varoška kuća nastala u vreme formiranja Čaršije kao trgovačkog centra. Sopot, takođe, krasi nekadašnja osmoletka u Popoviću, dobar primer građevine koje su podizane u Šumadiji.

Lazarevac čuva uspomenu na kuću porodice Pelić, nastale sredinom 19. veka, koja je pola veka kasnije, tačnije 1908, preneta na drugu lokaciju zajedno sa 16 građevina.

RUINA Vlajkovićeva kuća, Foto G. Dinčić

NAJSTARIJE ZDANjE

NAJSTARIJA zgrada u prestonici je kuća Elijasa Flajšmana u Ulici cara Dušana 10 na Dorćolu. Zdanje je u baroknom stilu izgrađeno u vreme austrijske okupacije Beograda (1717-1739) prema regulacionom planu pukovnika Nikole Doksata de Moreza. Ima podrum, prizemlje i sprat.

Austrijanci su Doksata streljali po završetku izgradnje, kako bi sprečili mogućnost da nekom drugom otkrije lokaciju tajnih podzemnih hodnika koji su verovatno vodili od kuće do Beogradske tvrđave. U Dušanovoj ulici bilo je još šest ovakvih kuća i veruje se da su sve tajnim kanalima bile spojene sa Kalemegdanom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MRAČNA STRANA ISTINE: U Ukrajini ubijen dvostruki šampion Evrope - ružne prošlosti