U "DRUMODOMU" TUŠ I PODRŠKA: Predah od vreline i teškog života beskućnici nalaze u specijalnom autobusu

A. V. V.

29. 06. 2021. u 06:51

TROPSKE temperature koje od prethodne sedmice zapljuskuju prestonicu najteže padaju stanovnicima glavnog grada koji nemaju krov nad glavom.

У ДРУМОДОМУ ТУШ И ПОДРШКА: Предах од врелине и тешког живота бескућници налазе у специјалном аутобусу

Olakšava život na ulici

Debela hladovina ili zagušljivi podzemni prolazi, u kojima beskućnici redovno pronalaze privremeno utočište, nisu dovoljni da im olakšaju teške dane. Neki od njih mogu da se sklone, okrepe i operu u "Drumodomu". Ovaj autobus trenutno se nalazi ispod Brankovog mosta, gde mogu da zadovolje osnovne higijenske potrebe i dobiju savet od lekara.

- Ponedeljkom i sredom autobus je smešten ispod Brankovog mosta, sa novobeogradske strane, a petkom u zavisnosti od potrebe u nekom od podstandardnih romskih naselja - govori za "Novosti" Igor Mitrović, direktor humanitarne organizacije ADRA, koja je pre godinu dana pokrenula ovaj projekat. - Beskućnici u "Drumodomu" mogu da se istuširaju, ošišaju, donesu na pranje prljav veš i pokupe čist, kao i da se posavetuju sa zdravstvenim radnicima.

Prema rečima našeg sagovornika, pored osnovnih higijenskih potreba koje ovde mogu da zadovolje, veoma je važna saradnja sa medicinskom ekipom pošto je većina stanovnika grada bez doma ima neku hroničnu bolest.

- Takođe, zbog svega sa čime se suočavaju pružamo im i psihosocijalnu podršku. Kroz razgovor sa njima saznajemo koje su njihove potrebe, umirujemo ih i pokušavamo da se fokusiramo na najpametnije rešenje - navodi Mitrović.

PROJEKAT

Projekat "Drumodom" je u Beogradu pokrenut prošlog leta, tačnije krajem avgusta. A prema Mitrovićevim rečima, od jula će dobiti podršku i Gradskog sekretarijata za socijalnu zaštitu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NIKOLA JOKIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta su 142 NBA igrača uradila zbog njega