AVIJACIJA KASNI SAMO U BEOGRADU: Stigla ponuda za zaprašivanje samo 26.000 hektara

J. D.

26. 06. 2021. u 11:17

I DOK je u gradovima širom Srbija odavno počelo zaprašivanje komaraca iz aviona, prestonica čeka.

АВИЈАЦИЈА КАСНИ САМО У БЕОГРАДУ: Стигла понуда за запрашивање само 26.000 хектара

Foto A.Stevanović

Avijacija kao glavni adut u rešavanju ovog problema uzleteće najranije za 15 dana, nakon završetka tenderske dokumentacije, pod uslovom da brojnost komaraca u klopkama bude povišena.

Međutim, iako monitoring do sada nije pokazao da su dosadne krvopije dostigle brojnost da avijacija već bude podignuta, sugrađani misle suprotno. Od dosadnih krvopija, koji napadaju dan-noć ne mogu da se odbrane. Da se sa tretmanima suzbijanja iz vazduha ove godine kasni, saglasni su i nadležni iz Privredne avijacije.

- Prskanje iz vazduha je svakako najdelotvornije oružje u borbi protiv komaraca. Mi smo odavno spremi i tretmane smo već obavljali u Subotici, Smederevu, a u Novom Sadu gotovo svakodnevno - objašnjava, za "Novosti", Aleksandar Stefanović, direktor Privredne avijacije. - Ove godine dobili smo ponudu za suzbijanje na 26.000 hektara u Beogradu, a prošle godine za 60.000.

Prema rečima našeg sagovornika, ova površina obuhvatiće samo delove oko priobalja Save i Dunava, kao i Veliko ratno ostrvo, što će biti završeno za manje od dva dana.

- Mi smo već od maja spremni za uzletanje, jer pre svega smo osnovani kako bismo se bavili ovim poslom, i naše je da u ovo doba godine budemo u pripravnosti - kaže Stefanović. - Ranijih godina smo tretirali površine i do 130.000 hektara, odnosno i skoro 30.000 dnevno.

Suzbijanje komaraca iz vazduha sprovodi se preparatima koje je registrovalo Ministarstavo za zaštitu životne sredine i upisalo u Privremenu listu biocidnih proizvoda. Bezbedni su po zdravlje ljudi i životinja, tvrdi naš sagovornik. Zasada se u Beogradu redovno sprovode tretmani suzbijanja sa zemlje i sa reka, ali se odlažu u danima kada duva jak vetar ili pada kiša, kao i pri povišenim dnevnim temperaturama što je bio slučaj u četvrtak.

DANAS ZAPRAŠIVANjE SA ZEMLjE

EKIPE JKP "Gradska čistoća" sprovešće danas akcije suzbijanja odraslih formi komaraca uređajima sa zemlje od 20 do 24 sata i obuhvatiće Sunčani breg, Straževicu, Kijevo, Pinosavu i Avalu, Zuce, Beli Potok, Sopot - Drlupa, Rogača, Sopot - Dučina, Stojnik, Babe, Parcane, Sopot - Guberevac, Slatinu, Sibnicu, Sopot - Nemenikuća, Đurince uz Kosmaj, Šuplju Stenu, Trešnju, Ralju. Kao i delove Kanarevog brda, Miljakovac 1 i 2, Resnik, Železnik, Sremčicu, Rupčine i Bele vode.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (1)

KO JE ROBERT FICO: Čovek koji prkosi NATO-u i neće da prizna tzv. Kosovo