GAŠENJE VATRE BEZ PREPREKA: Gradu u 2021. stigla 221 tužba zbog blokiranih protivpožarnih puteva

A. Z. KLISURIĆ

09. 06. 2021. u 12:36

NEMA dana u kojem u Beogradu ne dođe do požara. Juče se zapalila ograda na Adi, u ponedeljak je buknula terasa u "televizorki", u kojoj je u martu 2020. vatra odnela sedam života.

ГАШЕЊЕ ВАТРЕ БЕЗ ПРЕПРЕКА: Граду у 2021. стигла 221 тужба због блокираних противпожарних путева

Foto N. Skenderija

Svima je jasno da je za vatrogasno spasilačke ekipe svaka sekunda važna kako bi nekome spasli život ili sprečili veću tragediju. Da bi stigli na vreme, potreban im je pristup.

Ipak, od početka godine na adresu Sekretarijata za poslove komunalne milicije stigla je 221 prijava zbog blokade protivpožarnih puteva. Stanari se iz ovih razloga najčešće obraćaju upravnicima, koji napominju da su "vatrogasne staze" često neobeležene.

Odlukom o komunalnom redu zabranjeno je ostavljanje vozila na putevima za slučaj evakuacije, ukoliko komunalni inspektori na terenu ne zateknu vlasnika, donosi se odluka o uklanjanju vozila.

- Inspektor može da naloži uklanjanje u određenom roku, koji se može odrediti u satima ili minutima. Ukoliko vlasnik ne postupi po izdatom naređenju, onda se vozilo sklanja o trošku vlasnika. Za ove prekšaje propisane su i novčane kazne - rekli su nam u Sekretarijatu.

Iako je Odlukom o komunalnom redu zabranjeno parkiranje na ovim stazama, inspekcijski nadzor obavljaju opštinski i gradski komunalni inspektori.

Predsednik Udruženja profesionalnih upravnika Beograda Ljubiša Banovački rekao je za "Novosti" da se upravnici svakodnevno susreću sa žalbama stanara po pitanju ovog problema. Najčešće se žale sugrađani na Novom Beogradu, jer ovde jedan prilaz treba da opsluži više lamela. I sa Starog grada zbog zoniranog parkinga, a vozači "ugrabe" mesta koja nisu označena.

- Problem nastaje jer ovakvi putevi nisu definisani i označeni na pravi način, a da jesu, verujem da bi bilo i manje ovih problema - priča Banovački.

Foto Tanjug

- Kako bi se sprečilo zaustavljanje, potrebna je žuta traka ili znak. Kada putevi nisu na adekvatan način označeni, ni stanari neće moći mnogo toga da urade.

Kako nam je rekao, stambene zajednice mogu da pokrenu izradu elaborata, koji se podnosi Sekretarijatu za saobraćaj, potom se izdaju dozvole, a radnici JKP "Beograd put" na adekvatan način obeleže puteve.

Ovakva inicijativa stanara nije besplatna, stambene zajednice u soliterima bi za ovu inicijativu trebale da izdvole oko 100.000 dinara, mada cena varira od etaža u zgradama.

USPEH STANARA IZ 27. MARTA

U ULICI 27. marta jedna stambena zajednica pokrenula je inicijativu za obeležavanje protivpožarnog puta pored zgrade. Kako nam je ispričao Ljubiša Banovački, oni sada nemaju problem sa nepropisnim parkiranjem na ovom prostoru, a izlaskom na teren komunalni inspektori u ovoj situaciji mogu da napišu prekršajni nalog, a potom na teren izlazi pauk koji odvozi vozilo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NELE I OKI PORUČUJU „STRUJU ŠTEDI“: Evo u čemu je ključ za osvajanje fiće