POKISNU DO KOŽE DOK DOĐE PREVOZ: Putnici na zvezdarskim stajalištima "Mite Ružića" i "Marka Oreškovića" nemaju zaklon

J. DINČIĆ

01. 06. 2021. u 06:47

STANOVNICI dela Zvezdare godinama čekaju nadležne da se "smiluju" i postave nadstrešnicu na stajalištu "Mite Ružića" u istoimenoj ulici. Frekventna autobuska stanica za linije 20, 46 i 79 nalazi se kod skretanja za Mirijevo iz pravca Bulevara kralja Aleksandra, a putnicima je tokom kišnih dana jedino skrovište drvo lipe iz obližnjeg dvorišta čija krošnja se proširila i van ograde.

ПОКИСНУ ДО КОЖЕ ДОК ДОЂЕ ПРЕВОЗ: Путници на звездарским стајалиштима Мите Ружића и Марка Орешковића немају заклон

Stajalište autobusa 20, 46 i 79

Slična situacija je i na stanici "Marka Oreškovića" u Ulici Dimitrija Tucovića gde staju trolejbusi 28, 40 i autobusi 77 i 79, gde se nalazi samo mala tabla koja ukazuje na autobusko stajalište. Iako su za obe lokacije Zvazdarci peticiju pitpisivali u više navrata, nadležni ističu da na ovom mestu ne postoje uslovi za postavljanje zaklona

- Preduslov za montažnu nadstrešnicu na stajalištima jesu odgovarajući saobraćajno-tehnički uslovi na terenu - objašnjavaju nadležni iz Sekretarijata za javni prevoz. - Na konkretnoj lokaciji, nakon izgradnje autobuskog stajališta van osnovnog kolovoza, preostali deo trotaoar koji se koristi u funkciji stajališnog platoa koji je širine do dva metra, što je nedovoljno za ugradnju nadstrešnice na propisan način koji ne bi činio smetnju vozilima prilikom ulaska u stajalište i ne bi ometao pešake ali i putnike.

U Sekretarijatu dodaju i da je ove godine planirano oko 150 novih nadstrešnica na teritoriji svih 17 gradskih opština. Prioriteti se određuju se u saradnji sa gradskim opštinama koje delegiraju svoje predloge stajališta vodeći pritom računa o interesu što većeg broja korisnika. Među prioritetima su svakako one lokacije koje do sada nisu opremljene stajališnim mobilijarom, ali i one gde su nadstrešnice vremenom dotrajale. Zbog toga će ove godine biti raspisan tender za izradu katastra stajališta kako bi se tačno znalo koliko "kućica" postoji u predstonici, gde nedostaju i kog su tipa.

PAMETNE STANICE

PRESTONICA bi uskoro mogla da dobije još pametnih stajališta javnog prevoza, jer je Sekretarijat za javni prevoz Grada Beograda raspisao tender za Primenu inovativnih rešenja na stajalištima javnog linijskog prevoza u konceptu pametnog grada. Reč je o 40 novih stanica, a vrednost nabavke je 52 miliona dinara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)