OTROVANI GOLUBOVI: Leševi čak 80 ptica nađeni na njivama palilulskog naselja Popova Bara

J. DINČIĆ / G. NOVAKOVIĆ

27. 05. 2021. u 06:23

NA njivi sa sojom, u palilulskom naselju u Popovoj bari, prošlog petka pronađeni su leševi golubova.

ОТРОВАНИ ГОЛУБОВИ: Лешеви чак 80 птица нађени на њивама палилулског насеља Попова Бара

Foto UG "Eko straža"

Situacija je postala alarmantna u utorak, kada su ekipe "Veterine Beograd" izašle na teren po pozivu građana, a bila je prisutna i policija. Ukupno je odneto oko 80 mrtvih ptica. Kako se sumnja, reč je o masovnom trovanju, i postoji opravdan strah za druge životinje i ljude.

Po svemu sudeći, kukuruz natopljen otrovnom supstancom posut je po plodnom zemljištu.

Kako nam je potvrđeno u "Veterini Beograd", upoznati su sa ovim slučajem.

- Na poziv građana naša ekipa bila je na adresi Popova bara 27 i pokupila je leševe 80 uginulih golubova, koji su poslati na obdukciju na Veterinarski fakultet. Nakon nje će se znati tačan uzrok uginuća - kratko su rekli, za "Novosti", iz ovog preduzeća.

ALARMANTNO Navodno je zatrovano nekoliko ari zemlje, Foto UG "Eko straža"

A prema rečima Zorana Jankovića ispred udruženja "Eko - Pančevački rit", sve je počelo prošlog petka. Prve mrtve ptice uočili su žitelji naselja, i odmah su pokušali da dođu do nadležnih institucija. Međutim, loptica se prebacivala sa jedne na druge. Leševi su se namnožili u utorak, i tada je bilo jasno da je situacija alarmantna.

- Sigurni smo da je reč o namernom trovanju, i to u srcu ovog naselja - kaže nam Janković.

- Na njivi je posađena soja, koja je izrasla oko desetak centimetara. Golubovi nisu mogli da oštete sadnice, tako da isključujemo mogućnost da je vlasnik njive odgovoran.

Vrane beže, osetile opasnost

PREMA rečima Zorana Jankovića od petka na polju u Popovoj bari više nema ni vrana. Ove ptice u jatima su nadletale njivu u potrazi za hranom, ali izgleda da su predosetile opasnost i odletele na drugu lokaciju.

Procena je da je od dva hektara placa, zatrovano oko pet ari. Prema prvim i nezvaničnim informacijama, kojima Janković raspolaže, otrov je toliko bio jak da su ptice umirale na mestu.

Foto UG "Eko straža"

- Nama je isprva delovalo kao da su golubove naknadno rastrgli mačke i psi. To je veoma zabrinjavajuće jer, ako se dogodi kontakt sa zaraženim pticama, preko ovih domaćih životinja, lako se otrov može preneti sa njih na čoveka. Zbog toga se reakcija mora podići na viši nivo. Reč je namernom trovanju i u ovom slučaju policija je morala da bude pozvana, što smo i učinili - dodaje predstavnik udruženja.

Još veći strah je i od najavljenih padavina narednih dana, koje će dodatno zatrovati zemljište, ako ono u međuvremenu ne bude očišćeno. Takođe, ovim povodom se nisu juče oglasile nadležne gradske inspekcije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)