ČUKARIČKI RUKAVAC BIĆE I ČIST I ČUVAN: Zatvorena sporna postrojenja koja su zagađivala vodotokove otpadnim vodama

A. V. V.

27. 05. 2021. u 07:41

POSLE nekoliko inspekcijskih kontrola nadležni su utvrdili da su glavni "krivci" za ispuštanje zagađujućih materija u Čukarički rukavac pojedina industrijska postrojenja.

ЧУКАРИЧКИ РУКАВАЦ  БИЋЕ И ЧИСТ И ЧУВАН: Затворена спорна постројења која су загађивала водотокове отпадним водама

Foto M. Anđela

Zatvaranjem ovih objekata rešen je problem izlivanja nedozvoljenih materija duž ovog poteza, a svi za koje budu pribavljeni dokazi biće kažnjeni, naglasio je juče zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić. On je, takođe, istakao da je trajno rešenje u vidu uređenja reke Topčiderke, u koju se izlivaju fekalane vode.

Prema Vesićevim rečima, očigledno je da je jedno od 12 evidentiranih postrojenja kršilo zakon i ugrožavalo životnu sredinu ispuštanje nedozvoljenih materija u kišni kolektor.

- Kada smo radili uzorkovanje, nalazili smo nedozvoljene materije. Topčiderska reka je, nažalost, pretvorena u otvoreni fekalni kolektor i ona nije jedina. Taj problem rešava se izgradnjom kanalizacije i postrojenja za preradu otpadnih voda. U ovom slučaju, međutim, problem nije bio u fekalijama već u materijama industrijskog porekla - naveo je Vesić.

KOVNICA IMA SVE PREČISTAČE

VESIĆ je ponovio da jedino Zavod za izradu novčanica i kovanog novca ima sve prečistače po najvišim standardima Evropske unije, dok ostale fabrike to nemaju. On je, takođe, podsetio da je plan Grada da se Stara šećerana pretvori u prostor namenjen kulturi, IT industriji i zabavi.

On je najavio da je u planu da sva industrijska postrojenja koja se nalaze uz reku Topčiderku budu sklonjena jer im, kako kaže, nije mesto u gradu.

- Završen je Plan generalne regulacije Topčiderke sa svim pritokama, tako da je trajno rešenje za Čukarički rukavac upravo uređenje ove reke. Sprečiće se plavljenje i biće postavljene zaštitne pregrade kako se više ne bi koristila za fekalnu kanalizaciju. Kada se zbog buduće nove marine bude čistio Čukarički rukavac, rešiće se i problem taloženja materija jer je pilon Mosta na Adi dodatno usporio izlazak vode. Problemi će se rešavati jedan po jedan - rekao je Vesić.

A kako je dogovoreno sa ministarkom zaštite životne sredine Irenom Vujović, u narednom periodu biće organizovane i vikend patrole, pošto je primećeno da je kvalitet vode lošiji tokom vikenda, što, kako tvrdi, ukazuje na to da pojedine fabrike koje su smeštene uz Savu ispuštaju otpadne materije računajući da tada nema inspekcijske kontrole.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!