Како да засадите органски воћњак

В. Н.

19. 09. 2015. у 17:32

Пре подизања воћњака треба погледати историју земљишта, корове и присуство нематода, урадити анализу на тешке метале и проверити дренажу земљишта

Како да засадите органски воћњак

Органско воће из сопствене производње је нешто најлепше што можете да поклоните својој породици. Ипак, ако плодове планирате и да продајете као органске, потребно је да земљиште на којем узгајате прође кроз конверзиони период од обично три године, пре него што се добијени производи могу продати као органски. Пре подизања воћњака треба погледати историју земљишта, корове и присуство нематода, урадити анализу на тешке метале и проверити дренажу земљишта.

Пре саме садње важно је поправити плодност земљишта и сузбити корове (посебно вишегодишње). Најчешће се примењује зеленишно ђубрење. Савет је да се у младим воћњацима и виноградима гаје друге културе (поврће, трава, цвеће). Поред побољшања биодиверзитета овако се обезбеђује и приход док не прође конверзиони период или док воћњак не ступи на род. Добро је и подићи ветрозаштитни појас пре садње, јер он штити младе саднице, повећава биодиверзитет, омогућава станиште за инсекте, привлачи предаторе и пчеле, а смањује ниво прашине. Најбоље је да појас буде од пет редова ниских и средње високих жбунова.

Набавите сертификовано семе и биљни материјал или макар хемијски нетретиран материјал. Воћне врсте које се гаје морају да буду прилагођене земљишту и климатским условима. Забрањено је коришћене генетски модификованог семена, полена и трансгенских биљака.

Одржавање воћњака подразумева зимску резидбу (уз проветреност круне), редовну зелену резидбу, проређивање плодова уз већи размак садње, дезинфекција пресека и спаљивање опалог лишћа у јесен.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

neko

20.09.2015. 07:59

Mislim da 99% hrane koja se potura kao organska to nije. Ko proizvodi na selu kako su to radili nasi preci zna o cemu pricam. U organskoj jabuci ima crva, na njenoj kori brdo je svakakvih crnih tackica, kruska isto...uglavnom svaki kupus ima crva...kroz sargarepu takodje...itd...i onda dodje neko koji je tretirao svim i svacim i kaze organsko a narod recimo u Beogradu odakle on zna? Placa skupo a ne zna sta placa.

Goran

20.09.2015. 10:47

Korisnik sa imenom Neko nije bas upucen u to sto prica, njemu se tako cini, Da bi se radila organska proizvodnja postoje razni preduslovi i kriterijumi, a podvale se testovima lako otkrivju.

ana

29.10.2015. 11:53

@Goran - Neko zna vrlo dobro ,ja sam doktor i uzgajam svoje povrće na placu pored grada,jabuke su ukusne da ne mogu biti ukusnije ali sa flekama i crvima, zelenike svi traže jer taj ukus nemaju jabuke iz prodavnice, paprike paradajz ,mrkva može biti 1/3 do 1/5 plodova koji su i na oko lijepi ali ostatak su pojele životinjice ,imaju rupe , flekice itd Kupus specijalno ,mogu da zamislim koliko je tretiran kad sam ja svoj jedva odbranio od raznih napasnika u vrtu