ОБИЧНО се сва еуфорија, па и стрес око венчања, приписују женама. Но, испоставило се да паника по том питању више хвата мушкарце. Тим америчких научника је спровео студију на ову тему, када је открио да сваком четвртом припаднику јачег пола већ само планирање венчања, а онда и тај дан, пада много стресније него њиховим изабраницама. Истраживачи су анкетирали 160 испитаника, када су дошли до сазнања да тек свака шеста дама овај догађај доживљава као стрес.

Сваки четврти мушкарац је истовремено признао да му планирање венчања пада теже него његовој партнерки, док су неки чак нагласили да им је то најстреснији тренутак у животу. Најзахтевније им пада брига о званицама, кога од родбине и пријатеља позвати, а кога изоставити, затим финансијска рачуница и мозгање како свима угодити када су у питању музика, храна, распоред седења...

Студија је показала да због ових мука трећина парова у данима пре венчања има проблем са спавањем, што индиректно доводи и до међусобних расправа и проливених суза.

С друге стране, истраживање је открило да женама много стресније падају мисли о порођају и променама које он “ради” њиховом телу.