Крајнике не треба олако вадити

М. Васиљевић

04. 04. 2015. у 11:14

Крајнике не треба олако вадити
Оториноларингологија: "за" и "против" одстрањивања лимфног ткива у ждрелу. Ови органи имају улогу у имунолошком систему јер производе антитела и имуноглобулине који јачају одбрамбени систем организма

ОКО операције крајника, стручњаци немају много дилема: они се оперишу када дете годишње има пет до шест бактеријских инфекција грла, односно гнојних ангина, када су увећани толико да праве сметње у дисању, док се трећи крајник "вади" када малишани имају хроничну упалу уха или неколико акутних запаљења ушију током године.

У овим ситуацијама, операција је неминовна, а дете се на интервенцију води после навршене треће године. За граничне случајеве, када проблеми постоје, али не у оволикој мери, посебно када су у питању два непчана крајника, операција се не ради по сваку цену.

Доктор Владан Шубаревић, специјалиста ОРЛ у Институту за мајку и дете "Др Вукан Чупић", каже да се два "главна" крајника не одстрањују онда када изазивају блаже тегобе, јер имају одређену имунолошку улогу:

- Ако су крајници само промењени, а дете нема посебних тегоба, онда се они не оперишу. Ова два крајника имају улогу у имунолошком систему јер производе антитела и имуноглобулине који јачају имунолошки систем.

Заблуда је, каже он, да се вађењем крајника руши имунолошка баријера, и да због тога свака, па и најобичнија прехлада код детета може да се "спусти" на плућа.

ПОНОВНЕ ОПЕРАЦИЈЕ Догађа се да, упркос добро урађеној операцији, трећи крајник почне поново да расте, због чега после извесног времена мора поново да се одстрани. То зависи од организма, односно од његове способности да, након прве интервенције, преузме улогу имунолошког бранитеља.

- Уклањањем крајника имунолошка баријера није уништена јер организам препознаје недостатак имуноглобулина и успева, активирањем другог дела одбрамбеног лимфног система, да надомести тај недостатак. У суштини, он преузима улогу браниоца од инфекција. За то му је потребно две до три недеље од операције, па се може рећи да је дете само у том кратком периоду условно речено, осетљивије на инфекције - појашњава др Шубаревић.

Трећи крајник, пак, нема никакву улогу. Да са њим нешто није у реду препознаје се по стању средњег ува. Средње уво се не вентилира добро јер је затворено ушће Еустахијеве тубе, која би, иначе, требало да буде проходно. Некада трећи крајник може да буде узрок и честих инфекција, познатих као аденоидитис која деци, такође, праве бројне тегобе. Таква деца најчешће отежано дишу, имају секрецију из носа, говоре назално, односно кроз нос. Овакво стање представља индикацију за хируршко лечење, где трећи крајник мора да се одстрани.

Ако се крајници годинама "чувају" иако су промењени, "трули" и изазивају тегобе са дисањем и честим упалама уха и грла, може да се направи више штете по здравље.

- Огромни, увећани крајници утичу на раст и развој детета, развој костију лица, на сазревање срца и плућа, на лучење хормона - упозорава др Шубаревић. - И честе ангине утичу на квалитет живота детета јер су за њихово лечење неопходни антибиотици, што, иначе није препоручљиво. Најважније је знати да само здрав крајник има значајну улогу у одбрани организма, али зато болестан представља извор инфекције.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Komentator

04.04.2015. 12:44

Krajnici su izuzetno važni. U telu ne postoji ništa nepotrebno. Sredinom prošlog veka dr. Guido Calderoli je 30 godina istraživao posledice uklanjanja krajnika na univerzitetu u Beču i Berlinu i dokazao da to smanjuje vitalnost, dovodi do gubitka telesne, seksualne i emocionalne dimanike, do hroničnog umora i depresije odraslih, a kod dece i mentalne zaostalosti. Upale krajnika se uklanjaju višestrukim ispiranjem debelog creva, jer poremećaji krajnika s povezani sa lošom ishranom.

cheva

04.04.2015. 15:23

Samo malo,prvo u tekstu kazu da ih ne treba vaditi osima ako neprave znacajne smetnje,a onda kazu da isti ako su uvecani(a zasto bi ih vadili ako nisu)sporavaju razvoje deteta i organa....Sta sad raditi,...medicina neodlucna i neodredjena kao i obicno ..od lekara do lekara

Edo

06.04.2015. 00:48

Medicinske indikacije su precizne, ne 5 do 6 upala krajnika godisnje vec 7 u toku godinu dana, po 5 u toku 2 uzastopne godine ili po 3 u toku tri uzastopne godine. To su preporuke i pedijatara i ORL struke. A o vaznosti krajnika ne treba trositi reci. I da dodam, danas se u svetu radi sve vise tonsilotomija (delimicna resekcija tonzila) kod uvecanih tonzila. Em se dobije potreban prostor za disanje i ishranu em ostanu funkcionalni krajnici u potpunosti.