ОКО операције крајника, стручњаци немају много дилема: они се оперишу када дете годишње има пет до шест бактеријских инфекција грла, односно гнојних ангина, када су увећани толико да праве сметње у дисању, док се трећи крајник "вади" када малишани имају хроничну упалу уха или неколико акутних запаљења ушију током године.

У овим ситуацијама, операција је неминовна, а дете се на интервенцију води после навршене треће године. За граничне случајеве, када проблеми постоје, али не у оволикој мери, посебно када су у питању два непчана крајника, операција се не ради по сваку цену.

Доктор Владан Шубаревић, специјалиста ОРЛ у Институту за мајку и дете "Др Вукан Чупић", каже да се два "главна" крајника не одстрањују онда када изазивају блаже тегобе, јер имају одређену имунолошку улогу:

- Ако су крајници само промењени, а дете нема посебних тегоба, онда се они не оперишу. Ова два крајника имају улогу у имунолошком систему јер производе антитела и имуноглобулине који јачају имунолошки систем.

Заблуда је, каже он, да се вађењем крајника руши имунолошка баријера, и да због тога свака, па и најобичнија прехлада код детета може да се "спусти" на плућа.

ПОНОВНЕ ОПЕРАЦИЈЕ Догађа се да, упркос добро урађеној операцији, трећи крајник почне поново да расте, због чега после извесног времена мора поново да се одстрани. То зависи од организма, односно од његове способности да, након прве интервенције, преузме улогу имунолошког бранитеља.

- Уклањањем крајника имунолошка баријера није уништена јер организам препознаје недостатак имуноглобулина и успева, активирањем другог дела одбрамбеног лимфног система, да надомести тај недостатак. У суштини, он преузима улогу браниоца од инфекција. За то му је потребно две до три недеље од операције, па се може рећи да је дете само у том кратком периоду условно речено, осетљивије на инфекције - појашњава др Шубаревић.

Трећи крајник, пак, нема никакву улогу. Да са њим нешто није у реду препознаје се по стању средњег ува. Средње уво се не вентилира добро јер је затворено ушће Еустахијеве тубе, која би, иначе, требало да буде проходно. Некада трећи крајник може да буде узрок и честих инфекција, познатих као аденоидитис која деци, такође, праве бројне тегобе. Таква деца најчешће отежано дишу, имају секрецију из носа, говоре назално, односно кроз нос. Овакво стање представља индикацију за хируршко лечење, где трећи крајник мора да се одстрани.

Ако се крајници годинама "чувају" иако су промењени, "трули" и изазивају тегобе са дисањем и честим упалама уха и грла, може да се направи више штете по здравље.

- Огромни, увећани крајници утичу на раст и развој детета, развој костију лица, на сазревање срца и плућа, на лучење хормона - упозорава др Шубаревић. - И честе ангине утичу на квалитет живота детета јер су за њихово лечење неопходни антибиотици, што, иначе није препоручљиво. Најважније је знати да само здрав крајник има значајну улогу у одбрани организма, али зато болестан представља извор инфекције.