Традиционална божићна чесница

Ж. П.

05. 01. 2016. у 10:00

Обичај је да се на Божић спрема чесница, па ево једног традиционалног рецепта

Традиционална божићна чесница

ОБИЧАЈ је да се на Божић спрема чесница, па ево једног традиционалног рецепта.

Састојци: 600 г брашна, кашика уља, мало свете водице, мало соли, јаја или мед

У посуду за мешење сипајте брашно, прстохват соли, свету водицу, па постепено долијте обичну воду и умесите тако да тесто не буде ни превише тврдо ни меко. У умешено тесто обавезно ставите новчић, а многи традиционално убацују и иверак од бадњака, дрен и зрно пшенице или кукуруза, који симболизују божји благослов за онога у чијем се комаду нађу. Тесто ставите у подмазану тепсију, растањите рукама, можете да је украсите детаљима од теста (крстићима, плетеницама), пеците је на 200 степени. Када буде готова, премажите је јајетом или медом.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

dana

05.01.2016. 20:08

Tacnu kolicinu vode i brasna za tacan recept. Mlade osobe koje prvi put prave cesnicu nece se snaci bez tacne kolicine navedenih sastojaka.