Увек фали један папир: Због чега држава даје субвенције за довођење страних туриста на кашичицу

А. М.

17. 01. 2020. у 11:28

Увек фали један папир: Због чега држава даје субвенције за довођење страних туриста на кашичицу

Фото Н.Фифић

Нелогични захтеви агенцијама и "брдо" документације

ОКО четири милиона туриста посетило је Србију прошле године, али је само седам агенција остварило право на субвенције за довођење страних гостију. Најмање 17 папира потребно је агенцијама да би добиле субвенције од државе за довођење страних туриста, па је то разлог што је прошле године стигло 16 пријава за новац који је додељен за само седам група гостију.

Власници агенција се слажу да је законско решење добро, жеља законодавца да се агенције стимулишу велика, одобрени новац се брзо исплаћује, али је проблем у самој реализацији. Тачније, сви мисле да је проблем у реализацији и необучености кадра које одлучује о субвенцијама.

Рецимо, агенција "Топ турс" довела је прошлог септембра три групе са више од 1.500 аустријских туриста који су у Србији боравили по недељу дана. Иако су поднели исту документацију за све три групе, добили су субвенције само за прву.

- Предајемо затворени коверат са документацијом која се не отвара пред комисијом, па оправдано сумњамо да се део декумената изгуби - каже Биљана Радуловић из "Топ турса". - Сав новац од субвенција преусмерићемо у хуманитарне сврхе. За шпанске туристе, који из Сарагосе стижу закупљеним чартером за Васкрс 8. априла, немамо намеру да подносимо захтев за субвенције, јер је наш рад деградиран.

И Мирјана Љубинковић, власница агенције "Глоб Метрополитен турс", замера на лошој реализацији.

Прочитајте још - До дозволе фали један клик

- Питање да ли документе прегледа обучена особа - каже Љубинковићева. - Усред сезоне данима сакупљамо документе и онда нам неко замера "зашто смо хотелу плаћали у ратама"! Држави је, ваљда, најважније да се види проток новца.

Основна замерка свих власника агенција је обимна документација за коју сматрају да је депласирано тражити у 21. веку. Рецимо, поред два захтева треба предати двојезични уговор, профактуру и коначан рачун, све рачуне, копију књиге гостију... Агенцијама се замера када су уговори за групе прошлогодишњи, иако је у пословном свету свима јасно да се послови не склапају пред долазак саме групе. Не прихватају ни пријаве када је уплаћено на рачун фирме која је власник хотела и слично.

- Једна од замерки је била зашто се на списку људи који су ручали у ресторану налазе возач и водич - каже Александар Сеничић, директор Националне асоцијације туристичких агенција. - Најједноставније је видети да ли је плаћен ПДВ на услуге. Агенције које доводе стране туристе се баве извозом, јер доносе девизе, а циљ ових субвенција које се додељују домаћим а не страним агенцијама је да профит остане Србији.

ДУПЛО ВИШЕ

МИНИСТАРСТВО за туризам каже да је у 2019. години право на субвенцијe остварило седам агенција, по основу 16 захтева.

Укупан износ субвенција које су оствариле ове агенције износи 17.685 евра, што је за око 156 одсто више у односу на претходне годину. Прошле године су субвенције добиле четири, а 2016. године само три агенције.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације