У Тршићу 100.000 гостију

В. МИТРИЋ

09. 07. 2019. у 18:38

У Тршићу 100.000 гостију

Тршић, фото В.Митрић

Вуково родно село за шест месеци већ посећеније него у 2018. Само из Немачке очекују око 10.000 посетилаца

Тршић, Вуково родно село, у првој половини ове године, посетило је више од 100.000 туриста из земље и иностранства, излетника и поштовалаца дела оца српске писмености.

Чак 43.200 улазница наплаћено је у Вуковој спомен-кући, док је лане, током читаве године, улазницу купило 40.000 гостију. Посетиоцима Вуковог огњишта треба придодати и доласке деце предшколског узраста за које је, одлуком Центра за културу "Вук Карџић", улаз одавно бесплатан.

- Огроман је број људи који стижи у ово знаменито село, о чијем средишту брине наша установа, који су више пута били у Вуковој кући, па сада посећују друге музеје или уживају у овдашњим лепотама око саборишта - каже мр Снежана Нешковић Симић, директорка Центра за културу "Вук Караџић". - До краја године, очекујемо само из Немачке око 10.000 гостију, а од почетка године их је већ било 4.200.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ТУРИСТИ ХРЛЕ У РОДНО МЕСТО ОЦА НАШЕ ПИСМЕНОСТИ:Вуков Тршић као пре

Музеј језика и писма, Кућа писаца, Музеј Вукових сабора, црква брвнара, сабориште, радионице старих заната, сувенирнице, Центар за образовање "Вук Караџић", који има све садржаје за изучавање друштвених наука, само су нека од места која привлаче пажњу гостију.

Одличне капацитете, за одмор и уживање у природи, нуде и овдашњи туристички и угоститељски посленици, чија су здања крај саме Жеравије или недалеко у тршићким брдима.

- Први у Србији добили смо пре осам година, Музеј језика и писма, у ком бринемо пажљиво и посвећено о очувању нематеријалне културне баштине - каже др Нешковић Симић.

ЈЕЗИК И ПИСМО

Музеј је право место за истраживање језика и писма, у чему, према речима мр Снежане Нешковић Симић, учествују и ђаци и студенти из свих крајева наше земље, али и из иностранства.

- Тршић има 35 здања урађених по мери из Вуковог доба и све их је држава заштитила, а ми их чувамо, одржавамо и ширимо разне програме у њима - каже директорка Центра за културу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације