Грађани Србије су међу најбројнијима туристима на херцегновском приморју, а само прошле године било их је 15.286 у колективном смештају.

Како је агенцији Танјуг рекла Наталија Терзић из Туристичке организације Херцег Новог, тренд раста гостију из Србије се наставља, а како каже, они највише бораве у хотелском смештају на бази полупансиона и то у предсезони.

Прочитајте још: Да ли се исплати куповина "аранжмана" за цео живот

Велико интересовање постоји, како је рекла, и за приватни, односно апартмаски смештај, а осим гостију из Србије Херцег Нови посећују и туристи из земаља бившег Совјетског савеза, Пољске, западне Европе.

"Ове године ТО је направила нове аранжмане од три, пет и седам ноћења са доручком. Можете да добијете по цени 30 евра за три ноћења или пет ноћења по цени од 45 евра", рекла је Терзић и подсетила да је туристичка такса од ове године повећана са 0,90 центи на један евро.

Прочитајте још: У нашим бањама лепше него на мору!

Према њеним речима, ове године се очекује боља сезона него претходне будући да је у предсезони било 289 одсто туриста више него прошле године.

Осим плажа Херцег Нови је познат по фестивалима али и другим туристичким атракцијама, а једна од њих је кућа нобеловца Иве Андрића коју је он направио за своју супругу Милицу.

"Отворена је прошле године, у међувремену су започете реконструкције које ће се наставити након сезоне, у октобру, а током сезоне ће бити уприличене за посету. Она је уврштена у градску пешачку туру која везује Његошеву школу, градски завичајни музеј Мирко Ковиновић и кућа Иве Андрића", рекла је Терзић.

Још једна од атракција Херцег Новог је и етно село Жлијеби у брду Луштица, удаљено 13 километара од центра Новог.

Како каже власник села Никола Сикимић село је направљено од камена, а једна од специфичности је што куће имају камене кровове.

У оквиру села налазе се музеј, сушара, печењара рекао је Сикимић за Танјуг.

"Редовно долазе гости из Србије, наши Новљани, али и гости из Еквадор, Јужне Африке, САД, Енглеске", рекао је Сикимић.

Свима њима, по жељи се објашњава историја села, али и служе традиционалних специјалитет, рекао је он.