ПРИМЕНА НОВОГ ЗАКОНА О ТУРИЗМУ: Нема више скривених трошкова

А. Миката

петак, 10. 05. 2019. у 22:41

ПРИМЕНА НОВОГ ЗАКОНА О ТУРИЗМУ: Нема више скривених трошкова

Depositphotos

Са новим ценовницима, тур-оператори почели да примењују нови Закон о туризму. Туристима се чини да су многи аранжмнаи поскупели, али сада је заправо све укључено у цену

ЦЕНЕ пакет-аранжмана нису повећане већ су туристичке агенције почеле да примењују нови Закон о туризму, па су сада све таксе и додатни трошкови одмах укључени у рачун који путник треба да плати.

Српски туристи су, до сада, током путовања били често непријатно изненађени разним таксама, доданим плаћањима, неочекиваним издацима, као и многим другим трошковима који се нису ни налазили у програму под рубриком "није укључено у цену". Сада пакет-аранжман мора да обухвата комплетну цену путовања, а оно што треба да се плати јасно је истакнуто у програму.

- Постоје три могућа плаћања односно трошка која не могу да буду укључена у цену - каже Александар Сеничић, директор ЈУТА. - Многи хотели на Медитерану траже да туристи на лицу места, односно на рецепцији, плате туристичку таксу. Све аеродромске таксе морају да буду укључене у цену, осим "ипсилон кју", коју авио-компаније могу да подигну пред само путовање. Међутим, њихов тачан износ агенције морају да наведу како би туристи могли да рачунају на овај додатни трошак.

Прочитајте још - Да ли ће туристичке агенције плаћати шест пута већу премију?

Такође, од сада ће путници који воле крстарења знати да су у цену укључене и лучке таксе. Ипак, обавезни бакшиш за конобаре и собарице неће плаћати пре поласка на пут, већ на лицу места и знаће колико новца треба да припреме.

- Многима се чини да су путовања поскупела, али су само у нове ценовнике додати сви трошкови - објашњава Сеничић. - Стари ценовници који су објављени пре 22. марта још увек важе и даље немају обједињену цену, али "фрст минита" свакако више нема и сви нови програми ће бити усаглашени.

Међутим, многе агенције су пронашле "рупу у закону", јер "обједињена цена" важи само за организована путовања. Тако, рецимо, рекламирају апартман у Грчкој за 99 евра, па одвојено нуде аутобуски, авионски или превоз сопственим колима.

- Многи индивидуални програми ће се и даље нудити по цени која је само делимична - истиче Сеничић. - Када агенција понуди Дубаи за 299 евра, мораће да нагласи да је у питању само смештај, што значи да има још трошкова за превоз, трансфер и слично.

Прочитајте још - Туристе из Србије нису хтели да пусте у собе хотела у Шпанији јер агенција није уплатила депозит

СФИНГА ИЛИ ХУРГАДА

У ЗЕМЉАМА ЕУ је већ две деценије забрањено рекламирати путовања са сликама излета који се додатно наплаћују. Тако, рецимо, не сме да се истакне билборд на којем се налази фотографија Сфинге у Каиру, а нуди се летовање у Хургади. Оваква реклама доводи туристе у заблуду и тржишна инспекција би морала да реагује.

НИЈЕ ВЕНЕЦИЈА, НЕГО "МАГИЈА ВЕНЕТА"

ВЕЋИНА агенција је променила назив програма Венеција у "Магија Венета", а то би требале да ураде све које продају ноћење у Лидо ди Језолу.

Новим законом је забрањено да туристички програми носе назив по одредишту за које путник мора да доплати аутобус, брод или комплетан излет. Дакле, уколико се програм назива "Венеција", туриста је већ платио да стигне до овог града и у њему спава. Пошто су агенције промениле назив програма, додатно су морале и да напишу да превоз до Венеције кошта 20, односно 12 евра за повратну карту бродићем. Такође, на самом уласку у Венецију треба додатно платити таксу од три до 10 евра. "Магија Венета" кошта 79 (два ноћења и превоз), а за сам улазак у Венецију треба доплатити још 30 евра.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

Nedođija

10.05.2019. 23:51

A kurs dinara prema evru i dalje računaju bezobrazno kao da agencije ne plaćaju aranžmane doznakama gde kurs nije veći od 119 RSD.

Branislav

14.05.2019. 11:28

TURISTICKA TAKSA, BORAVISNA TAKSA, AERODROMSKA TAKSA, ????? KOLIKO JOS IMA TIH TAKSI ZA PLJACKANJE TURISTA I PUTNIKA? UZAS, KAKO SE SAMO SETE.