СКИЈАЛИШТЕ Канин је највише словеначко скијалиште и једино на коме се стазе протежу изнад 2.000 метара надморске висине. Налази се у северозападном делу Словеније, изнад туристичког места Бовец и реке Соче.

У изузетном природном окружењу, са планине Канин се може уживати у величанственом погледу на Триглав и Јулијске Алпе, као и на Јадранско море - Тршћански залив који је ваздушном линијом удаљен нешто више од 50 километара.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Српски скијаши хрле у европска скијалишта

Као посебна атракција овде се свакако наводи да скијалишта Канина не признају државне границе, јер се скијашке стазе буквално протежу до Италије, па и даље до Аустрије.

Подручје Јулијских Алпа заправо се налази на тромеђи ових европских држава. Изградњом велике висеће гондоле са италијанске стране, повезана су два суседна ски-центра, па је настало јединствено скијалиште Канин-Села, први међународни скијашки центар у регији. Тиме је омогућено скијање са једним ски-пасом.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Планине обарају рекорде у посети

Скијашка сезона на Канину почиње у децембру и траје све до маја. На скијалиште се долази гондолом, која је и најдужа у Словенији. Из места Бовец гондола води до скијалишта Канин, које се налази 2.200 метара надморске висине.

Фото ТИЦ Бовец и СЦ Канин

ЦЕНЕ АРАНЖМАНА ЈЕДНОНЕДЕЉНИ скијашки аранжман са доручком кошта око 300 евра, у зависности од објекта у којем сте смештени. А деца са родитељима плаћају око 200 евра. Превоз није урачунат.

На словеначки део скијалишта отпада половина ски-стаза, које поред поменуте гондоле, опслужују још три жичаре и један ски-лифт. Док италијанску страну скијалишта, са 15 километара стаза, покривају четири ски-лифта и гондола. За мање захтевне скијаше у близини Бовеца је и скијалиште Чез Соче, са благом стазом дужине 900 метара и два два ски-лифта.

Бовец је од Београда удаљен нешто више од 450 километара. Препоручује се пут од Крањске Горе преко превоја Вршич. Или преко Шкофја Локе и Толмина, уз италијанску границу са југозападне стране.

Фото ТИЦ Бовец и СЦ Канин

Уз пословичну љубазност домаћина, мора се навести и посебно пријатељски однос према туристима из Србије, који су више него радо виђени гости на Канину.


АТРАКТИВНИ ЛЕТОВИ

ЗИМСКИ одмор у скијалишту Канин није ограничен само на скијање и на скијашко трчање. У организацији локалног летачког клуба из Бовеца, у понуди је и атрактиван лет на скијама. Уз обавезну дозу адреналина, ово подразумева незабораван поглед на Јулијске Алпе и околину.

Фото ТИЦ Бовец и СЦ Канин


СКИ-ПАС

У ПОНУДИ је и могућност куповине јединственог ски-паса који важи за сва три скијалишта, као и за део заједничког центра Канин-Села, а његова цена је 28 евра.