КОСИДБА НА РАЈЦУ: Откос злата вредан

Б. Пузовић

понедељак, 09. 07. 2018. у 22:54

КОСИДБА НА РАЈЦУ: Откос злата вредан

Фото Б. Пузовић

Од 13. до 15. јула одржава се једна од најстаријих манифестација у Србији - Косидба на Рајцу. Ова манифестација са великим успехом чува традицију дугу више од једног века

КОСИДБА на Рајцу, једна од најстаријих туристичких манифестација у Србији, ове године ће бити одржана од 13. до 15. јула. Већ 46 година, ова манифестација са великим успехом чува традицију дугу више од једног века - оживљава некадашњи живот на селу и слави завршетак сезоне кошења планинских ливада.

У петак, 13. јула, на Рајцу од 21 час почињу рок концерти - Астор Лајка, "Ућути пас", "Организам", "Страх од Џеки Чена". Званично отварање манифестације предвиђено је за недељу, уз дефиле косача, трубача, ручконоша, водоноша... Следи ревијално, појединачно и екипно такмичење косача, и на крају додела престижног признања "Златна коса".

Недељно поподне резервисано је за наступ КУД "Љиг" из Љига, проглашење победника и доделу признања и концерт трубачког оркестра "Етно-арт".


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
СА ГРАДИНЕ САВЕТ ДОМАЋИМ ТУРИСТИМА: Крећите средином недеље

- Међу најважнијим пословима у сточарским крајевима била је косидба - објашњава Владимир Ивановић из Туристичке организације Љиг. - У стара времена, летина се сакупљала уз помоћ моба, када би се косачи окупљали једни код других. На мобу, иначе, обично су долазили млади. Мобе су и женска прела и посела. На тим окупљањима се прело, плело и везло, уз песму, причу и поуке млађима. Свако је требало покаже оно што најбоље зна и уме. Мобе су, тако, биле прави израз живота једне сеоске заједнице.

Косачима, такмичарима, у обзир се узима брзина, ширина, квалитет и уједначеност откоса. Златну косу до сада је највише - чак седам пута - освајао Милорад Сладојевић из Мркоњић Града.


НАЈМЛАЂИ ПОБЕДНИК

Прошле године, Косидба на Рајцу добила је најмлађег победника у својој историји! "Златну косу" освојио је осамнаестогодишњи Вук Вучковић из Прељине код Чачка, који је успео да надмаши и многе прекаљене косце, од којих су многи на Косидби и више пута тријумфовали. Једина жена косач на Рајцу је Слађана Божић (47) из села Бован код Алексинца, која пише песме и бави се пољопривредом...

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације