Почињу фестивали укуса

А. М.

24. 01. 2018. у 23:20

Предстојећег викенда почиње серија "најукуснијих" манифестација широм Србије. Пихтијаде, пршутијаде, кобасицијаде, сланинијаде и остали гастрономски фестивали одржавају се до Васкршњег поста

Почињу фестивали укуса

Фото З. Јовановић

ПИХТИЈАДЕ у Грделици и Делиблату, које су одржане на Мали Божић, отвориле су сезону "најукуснијих" и "најмириснијих" манифестација Србије, које су идеална прилика за једнодневне излете, екскурзије и дружење.

Ко је пропустио ове две пихтијаде, мораће да чека до 3. и 4. марта, када је у Руменки заказан фестивал аспика. Руменка је чувена по пихтијама и љутом рену, а то јело је нарочито укусно када се скува у казану од 1.000 литара и послужи у тепсији дугачкој 18,5 метара. Дан раније, кувари 600 килограма меса оставе да одстоји у хладној води, затим га исецкају и кувају најмање шест сати, па додају зачине.

Крај јануара је у знаку пиротског бренда пеглане кобасице, јер се предстојећег викенда (27. и 28. јануар) одржава сајам овог специјалитета, који је прошле године био најпосећенији догађај у региону. Само је из Бугарске дошло 20 аутобуса гостију.

Већ наредног викенда цео Златибор ће мирисати на пршуту, јер се у Мачкату, у порти Цркве Светог Пророка, од 2. до 4. фебруара одржава "Пршутијада". На отварању свира трубачки оркестар из Сирогојна, а сваког дана наступају изворне певачке групе.

Фебруар је, дефинитивно, месец кобасица. У суботу 10. се у Белом Блату одржава Пети фестивал посвећен овом укусном јелу, али се кобасицијада одржава и у Шиду. Истина, у Шиду ће бити разних гурманлука који се добијају током свињокоља, а посетиоци ће моћи и да навијају за такмичаре који треба за што краће време да "обраде" свињу.

Најпознатија је "Туријска кобасицијада", која је заказана за 16. фебруар. Три дана шириће се привлачан мирис из овог бачког села, а треба имати у виду и да је прошле године за три сата продата Гинисова кобасица, дугачка 2.033 метра. Туринска кобасица је стигла тачно у подне на трактору, а метар се продавао за 500 динара.

Качарево, "најмасније село" Србије, спремно је за "Сланинијаду". Сланина је отопљена, а треба да се једе као антибиотик, антидепресив, или када дође драг гост. Четири дана ће посетиоци моћи да купе овај бели, мек, укусни банатски "слаткиш".

Укусних ђаконија има и за оне који не уживају или не смеју да једу месо. Последњег дана јануара у Смедереву се одржава изложба славских колача. "Немачки перец бал" одржава се у Новом Саду 22. фебруара, а 25. фебруара у Панчеву "прсте ће полизати" љубитељи руске салате, на фестивалу посвећеном овом верном "пратиоцу" свих празника у Србији.

Фото Танјуг

ПОЉУПЦИ ПОД МАСКАМА

ДВЕ занимљиве манифестације одржавају се средином фебруара: такмичење у најдужем пољупцу у Врњачкој Бањи и "Мачкаре" у сремском селу Голубинци. На Светог Трифуна (односно Дан заљубљених), на Мосту пољубаца у Врњачкој Бањи не питају за године, једино је важно да се такмичари воле. У Голубинцима живе вредни људи, али три дана у години сви "полуде": маскирају се, играју и шале. Реч је о Покладама, које означавају почетак Васкршњег поста.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)