Пројекција најновијег филма Мартина Скорсезеа "Ирац" почеће у САД од среде, у само 10 одсто биоскопа у тој земљи.


Сценарио је годинама чамио у радном столу прослављеног холивудског режисера, док коначно није окупио екипу коју је желео и екранизовао роман Френка Ширана "Истинита прица једног Ирца".

Прича се односи на Џиија Хофу, легендарног председника синдиката камионџија, најмоћнијег у Америци, који је једног дана нестао и о његовој судбини се ништа не зна већ 40 година.


Прочитајте још: Роберт де Ниро о филму "Ирац" и сарадњи са Скорсезеом (ВИДЕО

Ширан је радио за Хофу и за њега је обављао веома прљаве послове. Ширан је пре него сто је умро исприцао да је прво што му је казао Хофа било "Чуо сам да си вешт молер".

Ширана су звали "Ирац" по његовом надимку.

Скорсезе је за улогу Хофе ангажовао Ал Паћина, а Ширана глуми Роберт де Ниро, редитељев омиљени глумац са којим је снимио девет филмова.


Niko Tavernise/Netflix via AP

Дугоочекивани филм био је приказан само једном у септембру и тада је речено да је један од најбољих Скорсезеових филмова.

Продуцирала га је продуцентска кућа Нетфликс, која је раније била специјализована за телевизијске програме.

За снимање овог филма утрошено је милион и 160.000 долара, што је релативно мала сума с обзиром на екипу глумаца који у њему играју, али то је уступак Скорсезеу, који је коначно добио шансу да сними филм о Хофи и његовим последњим данима.

Да се ради о добром класичном филму о мафији и америчком подземљу говори и податак да је синоћ, када је прочитана листа филмова који су ушли у најужи избор за награду "Златни глобус", добио чак четири номинације за глуму.