Први пут у Србији наступиће реге звезда у успону, унук легендарног Боба Марлија, Џозеф "Џо Мерса" Марли и то 9. августа на Нишвил џез фестивалу.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: “Оживео” Боб Марли

Као најстарији син Стивена Марлија, Џозеф "Џо Мерса" Марли одрастао је окружен врхунском реге музиком.

Још као петогодишњи дечак наступао је са својим оцем Стивеном, ујаком Зигијем и теткама Седелом и Шерон и њиховом децом као део симпатичне групе клинаца који су узбудљиво завршавали концерте када би се Џо латио микрофона.

Рођен је 12. марта 1991. Године у Кингстону (Јамајка) и са 11 година се преселио у Мајами (Флорида), где је пажљиво пратио рад свог оца и ујака Демијана, који су стварали музику у "Stephen's Lion's Den" студију, но, школовање је ипак било на првом месту.

Турнеје са Зигијем и са "The Melody Makers" биле су драгоцено искуство за талентованог Џоа, али само у време празника и летњег распуста.

Озбиљнију афирмацију Џо Мерса постигао је 2013. објављивањем сингла “Comfortable” који се нашао на компилацији “Set Up Shop Volume 1” под окриљем породичне издавачке куће "Ghetto Youths International", која се позиционирала врло високо на Билбордовој листи најбљег реге албума те године.

Наредне је гостовао на албуму “Strictly Roots” познатог јамајчанског реге састава "Morgan Heritage", који је награђен Гремијем у врло јакој конкуренцији.


У пролеће 2014. објавио је ЕП издање “Comfortable” са пет нумера које су снимљене под продуцентском палицом његовог ујака Демијана.


Основа музичког израза Џо Мерса Марлија представља модеран кросовер реге, са јаким упливима денсхола, хип хопа, па и поп елемената.

Оваквим оригиналним приступом ауторском стваралаштву Џо Мерса луцидно избегава етикете копирања наслеђа свог оца, ујака и деде, комбинујући базу реге музике са сродним музичким правцима, а притом не губећи оштрицу кроз ангажоване и дубоко лиричне стихове који су склопљени у интелигентно постављене риме, водећи рачуна о детаљима и тежећи ка надасве самосталном и аутентичном уметничком изразу.

"Мој отац каже да је мој деда Боб мађионичар, зато што је он био једини човек који је могао да донесе мир у своју земљу за време јамајчанске погибељне политичке кризе седамдесетих година и ту има много снаге, много утицаја, то јесте нека врста магије…", недавно је изјавио Џо Мерса Марли.

"Он је направио огроман корак за музику са Јамајке и време је да и ја допринесем својом музиком да се прича настави, да реге сцена расте. На крају крајева, ја сам ипак још на почетку и заправо, осећам се удобно у свему овоме. Веома удобно...”, додао је он.