Синоћ је у београдском “Атељеу 212’ одржана друга годишња додела награда Удружења музичара џеза, забавне и рок музике “ГОДУМ 2019”. Како је истакнуто, репрезентативно удружење у области културе постоји већ 66 година.


Награду у области џеза добио је врсни уметник Васил Хаџиманов, док је признање намењено младим надама завршило у рукама саксофонисте Растка Обрадовића. Код рокера, плодоносна 2018. донела је награду Бајаги и “Инструкторима”, а њиховим колегама из “Неверних беба” у категорији “поп”.


Награда за животно дело додељена је, уз овације целе сале на ногама, легендарном музичару и аутору Корнелију Бати Ковачу. Удружење музичких аутора Србије СОКОЈ прогласило је најемитованије песме у прошлој години. У области рока то је “Лутка” састава С.А.Р.С, у сфери попа “Милиметар” Жељка Јоксимовића, а “Утицај на подсвест” Владана Вучковића Паје у категорији “џез”.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - UZ NEVENU ČETIRI VOKALA: Objavljen spot za akustičnu verziju pesme "Kruna" (VIDEO)


Повеље удружења добили су многи истакнути људи из разних области музике, попут Владе Јанковића Џета, Бранка Росића, Брајана Рашића, Банета Обрадовића…


Манифестацију су увеличали и сви чланови “Рибље чорбе” осим Боре Ђорђевића, Никола Чутурило Чутура, Дејан Цукић, Срђан Марјановић, “И-плеј”, Јован Маљоковић, Раде Радивојевић, Зоран Дашић, Миша Мијатовић, Биља КрстићИстакнуто је да је ове године, уз помоћ Министарства културе, СОКОЈ-а и Организације за колективно остваривање права интерпретатора, објављена компилација младих бендова и музичара, међу којима су “Дингоспо дали”, Растко Обрадовић, “Сергио Лоунге”, “Вива вопс”, “Емпатхy соул пројецт” и “Присонер”.Оваква манифестација, наравно, није могла да прође без.музике уживо на чувеној позоришној сцени. Група “Меџик буш” извела је једну своју песму, а затим и “Ти се љубиш на тако добар начин” из репертоара “Бајаге И Инструктора” , и то заједно са Сашом Локнером. Засвирали су и Васил Хаџиманов и Растко Обрадовић, као и Јулијана Винцан, Данијел Богдановић и “Неверне бебе”. После уручења награде Бати Ковачу, поново су засвирали “Меџик буш” са Локнером, и то “Трла баба лан”, чувени хит “Корни групе”, а онда је Бата, пред крај церемоније, сам за клавијатурама, по ко зна који пут показао своје свирачко мајсторство.КОВАЧ: МЛАДИ, БУДИТЕ НАЈБОЉИ У СВЕТУ


ПОСЛЕ свега што је прошао у својој каријери, речи, савети Корнелија Бате Ковача, добитника награде за животно дело, итекако имају тежину:


-Драго ми је што смо ту сви заједно, што се разумемо и не свађамо – рекао је Бата. – Свако прави своју музику, то је добро. Мислим да имамо довољно талентованих људи. Честитам свим добитницима, да не идем сад појединачно по тим великим музичарима, а ови млађи, који се боре за то да дођу на њихово место, боље да се не такмиче у томе, већ да теже да буду најбољи у свету.