Егзит најбоље повезује Балкан

Јованка Симић

недеља, 17. 06. 2018. у 13:16

Егзит најбоље повезује Балкан

Фото Д. Дозет

Душан Ковачевић, директор европског фестивала "број 1": У "клубу" имамо пет хепенинга у пет земаља нашег региона. Посебно смо поносни на хуманитарне акције. Публика је свуда иста, споразумева се језиком музике

ОВОГ 12. јула, када река ходочасника крене каменим степеништем ка врху Петроварадинске тврђаве, која је у претходним бурним вековима била једно од најпоузданијих војних утврђења, а последњих деценија на гласу је као бастион музике међународног угледа, биће то знак да почиње још један четвороноћни спектакл и да је фестивал "Егзит" постао - пунолетан.

Од 2000. године, када се родио из бунта младе генерације, до данас, "Егзит" се уздигао до бренда Србије. Почетком ове године у Холандији је и званично проглашен најбољим фестивалом Европе.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Александра Пријовић и Филип Живојиновић потписали предбрачни уговор

- Пре 18 година фестивал је у буквалном смислу представљао излаз за нашу генерацију, док је у међувремену израстао у један од најцењенијих музичких фестивала на свету - говори за "Новости" директор фестивала Душан Ковачевић.

* Фестивал је у међувремену почео да се "прелива" и у суседне земље?

- У протеклих неколико година "Егзит" је етаблирао фестивале у неколико суседних земаља - 2014. "Си денс" у Црној Гори, годину дана касније "Револушн" у Румунији, прошле године је стартован "Си стар" у Истри, а од ове године имамо и пети, симболично назван "Фестивал 84" на Јахорини. Данас "Егзитова" фестивалска фамилија броји пет фестивала у пет различитих држава региона и с поносом можемо да кажемо да представљамо можда и највећи културни мост међу новим генерацијама у земљама бивше Југославије.

* Има ли разлике у реакцији публике на фестивал у нашој земљи и у земљама региона?

- Морам да истакнем да смо, без обзира на тензије и политичке размирице које постоје на дневном нивоу, у свим овим државама примљени фантастично. Језик којим ми говоримо, а то је језик музике, културног повезивања и толеранције, повезују све оне који желе да тај језик разумеју. Разлика је утолика што људи у Србији "Егзит" доживљавају као "свој", па највише критика трпимо баш код куће. Али то је добра ствар, са мо ослушкивањем конструктивних критика и можеш да напредујеш.

Фото Д. Дозет


* Реализовали сте на хиљаде друштвено корисних и хуманитарних пројеката. На које сте највише поносни?

- У последњих пет година истичу се хуманитарне акције, као што је "Егзит ејд" 2014. године, када смо прикупили више од 100.000 евра за помоћ угроженима од поплава, те "Асови за децу", када смо заједно са Јованом Симићем, у специјалној хуманитарној утакмици, окупили наше фудбалерске ветеране предвођене тренерима Бором Милутиновићем и Радомиром Антићем, те капитенима Предрагом Мијатовићем и Дејаном Станковићем. Тада смо сакупили више од 120.000 евра за изградњу болничког крилаза децу оболелу од рака у Нишу.

* Има ли места на Тврђави, током фестивала, за промоцију правих вредности попут успешних младих научника и уметника?

- Имамо програм "Млади хероји", на који сам посебно поносан. У поплави општег примитивизма, које се промовише преко медија, поготово преко малих екрана и разних ријалитија, одлучили смо да простор дамо нашим најбољим младим научницима, уметницима, хуманитарцима, предузетницима и њих представимо као праве узоре за нове генерације.

Фото Д. Дозет

* Из којих земаља нам пристиже највећи број "егзиташа"?

- Највише из региона Балкана, укључујући Србију, а затим Енглеза и Холанђана, као традиционалне "Егзитове" публике. Ове године нам долази и публика из Француске, Немачке, Белгије и других земаља Европе, али и Канаде, Кине, Колумбије, Индије, Јапана, Мексика, Аустралије, Новог Зеланда и Тајвана, из Катара, Русије, Сингапура, Јужноафричке Републике и Уједињених Арапских Емирата... Доводимо публику из више од 70 светских земаља, а није чудно да су Британци једни од најбројнијих, јер је код њих фестивалска култура најразвијенија.

* Како је фестивал учествовао у обликовању савременог културног идентитета Новог Сада?

- "Егзит" је име Новог Сада пренео широм земаљске кугле. До сада смо привукли готово милион туриста у наш град, који су са више од 150 милиона евра допринели локалној туристичкој индустрији. "Егзит" је пресудно утицао и на то да Нови Сад препозна себе као атрактивну туристичку дестинацију, па је након неколико издања фестивала коначно основана и Туристичка организација Новог Сада. Захваљујући фестивалу многи угледни светски медији као што су "Гардијан", "Конденаст" и други, позиционирали су Нови Сад међу најпожељније туристичке дестинације на свету, што би пре "Егзита" било третирано као добра шала. И као шлаг на торту стиже титула Европске престонице културе 2021, која ће додатно позитивно променити град.

Фото Д. Дозет

* Последњих година усталило се финансирање "Егзита" са четири нивоа - републичког, покрајинског, градског и од стране спонзора. Колико кошта фестивал?

- Организација једног фестивала кошта од пет до шест милиона евра, зависно од године, што је, морам да напоменем, најмање пет, а и до десет пута мањи буџет у односу на остале велике европске фестивале, којима сваке године парирамо. Неретко их у тој утакмици и побеђујемо. "Егзит" је нашој држави једна од најбољих инвестиција, јер се сваки уложен динар нашој земљи врати најмање десетоструко.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: У кафани настају најбољи вицеви

* Имате ли поуздане податке о тој, десетострукој добити?

- Током фестивала ми већ годинама вршимо истраживања о томе на који начин и колико "Егзит" доприноси привреди Србије. Процењена вредност промоције Новог Сада и Србије, захваљујући "Егзит" фестивалу у протекле две деценије, износи више од 200 милиона евра, док укупан туристички приход који је званично најбољи европски фестивал до сада донео граду, износи више од 150 милиона евра.

Фото Д. Дозет

* Било је раније замерки да фестивал не послује транспарентно. Коме "Егзит" полаже рачуне?

- Ако је и постојао тај проблем у периоду од неколико година, колико нисам водио фестивал, од мог повратка на чело организације, 2013. године, сваке године "Егзит" подноси финансијски извештај не само управи Новог Сада већ свим нивоима власти. Потрошња средстава које "Егзит" добије од стране државе је апсолутно транспарентна.


СВЕТСКИ МИР КАО ХИР

* Која звезда је имала најчуднији захтев за организатора фестивала?

- Можда најдуховитији захтев који смо имали је био од стране једног извођача који је од нас затражио да му обезбедимо - светски мир. Тражили смо помоћ од публике у реализацији овог захтева и добили генијално решење. Како се на енглеском светски мир каже world peace, добили смо идеју да извођачу направимо торту у облику земаљске кугле и да му дамо парче торте, које се на енглеском каже исто као и мир.

Фото Д. Дозет

ИЗНЕНАЂЕЊА ЗА КРАЈ

* Познат је већи део учесника фестивала - Грејс Џонс, Дејвид Гета, Френч Монтана...Чувате ли неког "у рукаву"?

- Биће још пуно изненађења, тек треба да објавимо велики део програма на малим бинама, али наравно, нека изненађења за највеће бине чувамо за сам крај.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (9)

miki

17.06.2018. 13:32

egzit je pokazitelj sunovrat jednog drustva i jedne civilizacija kada vrednosti pomesas sa ludilom a stvarnost sa mistikom napredak sa ludilom. Dobijas zvuk dobijes tekst dobijes narkomana i gradjanstinu koja misli da je vrh savremenog sveta. Zasto ovo ludilo savremenog sveta dobija svetlosnu brzinu.Krah svake civilizacije pa i ove zapadne pri kraju svog carstva dobija na ubrzanju. Znak da je sve to sund videcete po tome sto se tu okuplja evropska sirotinja.zvaka za rulju

ja

17.06.2018. 16:22

@није Него - Nomalan vet ne izlazi iz kuce kada taj festival krene.NS lici na grad bluda gde se pijani stranci teturaju i spavaju na ulici.To svi gledamo ovde u NS dok traje taj davolji festival steciste narkomana

Zoki

17.06.2018. 20:53

E baš me zabole šta ovaj priča. Ali exit volim i idem i ove godine! ❤️

Upucen Nsadjanin9

17.06.2018. 22:25

Exit je takicenje ko ce vise da popije i koce vise da se naduva.

Mare

17.06.2018. 22:48

Isuse kakvi su ovo komentari? Sta je ovo, kameno doba? Spanska inkvizicija? 21. vek je, aman! Celo moje drustvo ide godinama na Exit i NIKO se ne drogira, pijemo vopi i zezamo se. Zakopajte se u rupu kao u filmu Underground i svima ce nam biti lepo??? Strasno gde ja zivim...