Јутарњи лист: Српски фолк стигао у срце Загреба, Хрвати су се некада овоме подсмевали

Тањуг

05. 05. 2018. у 17:49

Јутарњи лист: Српски фолк стигао у срце Загреба, Хрвати су се некада овоме подсмевали
У Загребу је у четвртак почела да ради радио станица "Еxтра ФМ", која пушта искључиво народну музику, што је изазвало бројне реакције у Хрватској
 У Загребу је у четвртак почела да ради радио станица "Еxтра ФМ", која пушта искључиво народну музику, што је изазвало бројне реакције у Хрватској, пише Јутарњи.хр.

Како наводи хрватски портал, уочи почетка рада станице, расправљало се о томе каква фолк музика ће се чути на радију, али је већ првог дана "постало јасно да ће ту бити места и за Секу Алексић, Драгану Мирковић, Дејана Матића и друге ''хардкораше'' народњачке сцене".

Јутарњи.хр наводи да је на званичној страници "Екстра ФМ" на Фејсбуку 269 особа у 24 сата оставило коментаре, као и да је 4,9 просечна оцена коју су дали радију, уз "небројане позитивне коментаре".

Многи су рекли да ће им то одсада бити обавезна фреквенција на радију у колима.

А, додаје Јутарњи.хр, ако је судити према оценама слушалаца, "Еxтра ФМ" не слушају само Хрвати, већ и љубитељи народњака из Португала, Аустрије, Словеније, БиХ, Србије, Скандинавије...

Б92 подсећа да су се у Хрватској данима водиле полемике око покретања прве радио станице намењене љубитељима народне музике, иако су многи полемичари у својим текстовима "признали" да Хрвати годинама уживају уз музику "са оне стране Дрине".

Новинар Горан Војковић је, у ауторском тексту за загребачки портал Индекс, народњаке окарактерисао као "једини српски производ који је успео да освоји Хрватску", те је оценио да је оснивач радија "разоткрио још један сегмент у којем су Хрвати максимално дволични".

Војковић је приметио да се у хрватској јавности добро пази да се у говору случајно не појави која српска реч, или да неко не каже "мај" уместо "свибањ", а када дођу ноћ и алкохол – пева се и игра на мелос којем су се Хрвати некада подсмевали.

Индекс је објавио и истраживање, које показује да у Хрватској народњаке највише слушају верници и хомофоби, додаје Б92.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

Radomir Istoricar

05.05.2018. 19:41

Hrvati su se nekada podsmevali srpskom folkloru, ali onda su Srbi bili lazni sloveni. Sada je svet saznao da su Srbi pravi Kelti pa im se divi ceo svet, pa i Hrvati.

abvgd

05.05.2018. 23:59

Cekilly i Aca Lukas su zvezde svetskog kalibra, bivsi pravoslavci su u pravu kad su se odlucili da ih slusaju u veselim trenutcima!

Charlie

06.05.2018. 10:58

Bogu hvala odoše nam "patriote" polako na zapad,ovde je malo toga ostalo da se izmuze.