Борка Томовић: Памтиће ме по Вањи

Сања КОСТИЋ

20. 04. 2018. у 17:42

Глумица Борка Томовић о серији "Истине и лажи", глуми, изазовима, гледаоцима, улогама које прижељкује: ова серија нам је показала да иза сваког човека постоји нека прича коју вреди испричати, баш због других људи

Борка Томовић: Памтиће ме по Вањи

У СВЕТ глуме Борка Томовић ушла је тек онако из радозналости. Жеља јој је била да упише драматургију, али је одлучила да препусти комисији на пријемном да пресуди. И тако је и било, прошла је аудицију из прве. Сада, после више од 10 година каријере, Борка каже да је све о себи научила кроз глуму бавећи се различитим ликовима, али и радећи са другим људима. Она јој је, додаје, омогућила да урони у светове у које, у нормалним околностима, никада не би крочила.

Ову шармантну глумицу тренутно гледамо у улози Вање у једној од најпопуларнијих домаћих серија "Истине и лажи", која је успела да привуче пажњу и старијих и млађих генерација.

- Сматрам да је тајна успеха серије пре свега њена савременост, одличан сценарио и добро разрађени ликови, које гледаоци препознају као веродостојне. Такође, она је продуцирана и режирана модерно, уз велики труд свих који раде на њој. Најважније је да гледаоцима пружимо квалитетну, актуелну и реалну причу о људима који живе данас и овде.

* У серији играте психотерапеуткињу Вању, како вам је "легла" ова улога?

- Одлично. Осим што је психотерапеут, она је једна млада жена која има успоне и падове, дилеме - баш као и сви други. Иако је добра у свом послу, Вања пролази кроз својеврсну кризу у тражењу емотивног партнера, а у тој ситуацији налази се огроман број жена не само код нас, већ и у целом свету. Уз то се провлачи и питање мајчинства, и његовог остварења без партнера - та тема је већ дуго актуелна, али о њој се не прича. Ми смо је изнели на видело. Занимљиво је то што су се у њој препознали многи и поздравили све Вањине одлуке, па чак и ту да покуша да добије дете са неким са ким би то биолошки било немогуће.

* Из онога што смо видели, Вања је неко ко више верује у истину, а све остало доживљава као теорију завере. Да ли ће после одређених сазнања променити неке своје ставове? Шта јој највише замерате, а на чему јој се дивите?

- Ништа јој не замерам, јер је она од крви и меса, као и други људи, иако јој професија често намеће неке ставове, који се, ипак, лакше коригују код пацијената. Понекад је исувише нерационална, нарочито кад се осети угрожено. То је уједно чини и симпатичном. Дивим се њеној решености да се бори за своје право да постане мајка по сваку цену, али још више тој отворености за љубав која се код ње тако лепо види.

* И, хоће ли се ваша јунакиња коначно заљубити и остварити као мајка?

- Вања је живи доказ да права љубав вреба тамо где је не очекујете.

* Добро сте оживели лик психотерапеуткиње. Да ли сте имали неке посебне припреме док сте градили улогу?

- Ишла сам на психотерапију као део едукације из трансакционе анализе и читала сам много на ту тему, тако да сам из личног искуства могла да "оживим" Вању.

* Каква је атмосфера на сету и сарадња са колегама? Вероватно има и много анегдота, можете ли да нам откријете неку?

- Атмосфера је фантастична. Много радимо и често смо заједно, али глумци највише на свету воле да глуме, па зато и нема много кукања. Стално једни другима правимо смицалице које, наравно, када се препричају губе своју драж. Важно је да се на екрану види добра енергија коју ми на снимању имамо.

* Колико прича о истинама и лажима осликава нашу стварност? Шта је у њој најверодостојније ономе што живимо?

- Све је истина. О многим стварима се не говори, али ова серија нам је показала да иза сваког човека постоји нека прича коју вреди испричати, баш због других људи. Наши гледаоци познају и воле ликове које смо створили, и то ми говори да они заправо имају много већу могућност да разумеју чак и оно што им није блиско.

Са Јаном Милић и режисером Михаилом Вукобратовићем, Фото Прва ТВ

* Да ли вам је ова улога, која је другачија од оних које сте до сада играли, и највећи изазов у досадашњој каријери?

- Ако под речју "изазов" подразумевате проблем или тешкоћу, онда није. Добро сам разумела Вању и није ми тешко да је тумачим. Серија је постигла огроман успех и невероватну гледаност, тако да је можда ово улога по којој ће ме памтити. Али још сам млада, па ћемо видети.

* Иако је Вања комичан лик, ипак је један од оних кроз који се разоткривате, сазнајете више о себи, приспитујете се, а која улога би вам после ње била још интригантнија?

- Највише бих волела да уђем у неки мушки лик, Павла на пример. Тако бих можда успела да разумем понашање мушкараца као што је он. Шалу на страну, супер су ми све улоге, али ова као да је некако писана за мене.


УВЕК ГОВОРИМ ИСТИНУ

КАКО се ви сналазите у игри истине? Да ли трагате за њом или вам је понекад лакше да живите у лажима?

- Трудим се да говорим истину и будем искрена, јер је живот тако једноставнији. Понекад околности говоре да је неке ствари боље прећутати, до тренутка у којем ће оне бити прихватљивије, али ако сте на страни истине, онда можете да будете у миру са собом. Не треба живети тако што ћете испуњавати очекивања других.

У ПАУЗАМА СНИМАЊА ЧИТАМ

БУДУЋИ да сте на снимањима по цео дан, шта вас најбрже реласкира када издвојите мало времена за себе?

- Много читам, чак и у паузама док чекам своју сцену. Верујем да је то најбољи начин да опустите свој ум, јер је то важно за наше унутрашње осећање стабилности, па и среће.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације