Преминуо Арсен Дедић

Ј. КЕРБЛЕР-Д. МАТОВИЋ

17. 08. 2015. у 21:04

После дуге и тешке болести у 78. години преминуо легендарни кантаутор

Преминуо Арсен Дедић

ВЕЧИТИ младић, који није прихватао пораз, Арсен Дедић изгубио је битку са дугом и тешком болешћу. Музичка легенда екс-југословенских простора преминуо је у понедељак увече у 78. години живота.

Кантаутор европских димензија пре извесног времена оперисан је и уграђена му је протеза кука, али је због компликација убрзо завршио у Клиничко-болничком центру Ребро у Загребу. Када је пре две седмице примљен у болницу стање му се донекле побољшало, али су му пре два дана прво отказали бубрези и онда сви витални органи.

Уз Арсена је све време била његова супруга, певачица Габи Новак. Када се чинило да ће Арсен да добије своју животну битку Габи га је храбрила да треба поново да научи да хода.
Поруке подршке непрестано су му упућивали и син Матија, његова супруга Марина и унука Лу. Међутим, певач је желео што пре да се из Крапинских топлица у близини Загреба, где је оперисан у приватној клиници, врати кући. Морао је да узима и посебне лекове, јер му је пре неколико година трансплантисана јетра, па је био осетљив на све врсте инфекција. Лекари су пре десетак дана били оптимистични, али су стално говорили да је стање крајње озбиљно и због трајно нарушеног Арсеновог здравља.

Доајен југословенске музике последњих десетак година борио се са здравственим проблемима. Пре годину и по незгодно је пао и тада су почели проблеми с куком. Према речима супруге све је теже ходао и болови су постајали све јачи. Због тога су лекари одлучили да га оперишу.

Прочитајте последњи интервју за "Новости":
Арсен Дедић: Знам ћирилицу, а говорим и руски

Арсен је био књижевник, преводилац, али, пре свега, један од најважнијих композитора и кантаутора велике Југославије.

Нјегов препознатљиви шансоњерски стил, био је резултат изузетног музичког и песничког дара.

Написао је песме које су обележиле животе многих генерација од Словеније до Македоније.

Био је највећи песник међу музичарима и највећи музичар међу песницима. Никада није подлегао политичким играма које су се водиле на овим просторима, остао је часни човек невероватног талента, који је увек и једино проговарао кроз стихове својих песама.

Написао је музику за више од сто позоришних представа, око педесетак великих филмова и телевизијских серија укључујући "Просјаке и синове", "Глембајеве" и "У регистратури".

Ипак, највећим успехом сматрао је то што је пре више од пет деценија срео своју животну партнерку Габи Новак. Овај вечити шармер и некадашњи срцеломац за којим су жене секле вене и плакале уз његове романтичне песме, рођен је 28. јула 1938. године у Шибенику, а са музиком се сусрео још као дете у родном граду, где је уз свог оца схватио да га музички тактови у потпуности опчињавају.

Друго је дете Јована и Веронике Дедић, а са очеве стране сви су били православни свештеници, док му је мајка била Хрватица која је касније прешла на православље. Породица је била крајње сиромашна, а мајка му је била и неписмена и сам Арсен ју је научио читати и писати. Дала му је име Игор, али је на наговор свештеника промењено у Арсен.

Једно је време породица живела у улици у којој су били и Мишо Ковач и Вице Вуков. После завршене гимназије и музичке школе, са старијим братом Милутином 1957. напушта родни Шибеник. Милутин долази у Београд, где и данас живи и ради као сликар и колумниста, док Арсен у Загребу уписује Правни факултет.

Нјегов цимер Марио Боглиуни свирао је клавир и имао свој оркестар. Повремено је ангажовао Арсена да изводи композиције у то време популарних извођача.

Арсен је пуне три године провео на Правном факултету, али је ипак схватио да то није њего животни позив. Одлучио је да одустане и уписао Музичку академију.

У том периоду интензивно ради са Боглиунијем, заједно стварају композицију “Морнарев цха-цха-цха” за коју је Арсен написао стихове под псеудонимом Игор Кримов и која је освојила награду на фестивалу Загреб ’59.

Наставља да пише за Боглиунија, па песма “Послије љубави” на фестивалу Сарајево ’60. добија награду за најбољи текст. Оснивају вокални квартет "Прима", који пролази на аудицији за младе певаче Телевизије Загреб. У том периоду Арсен музици посвећује још више времена.

Иако је помало компоновао, углавном се фокусира на писање и аранжирање за друге, међу којима су Алфи Кабиљо и Никица Калођера.После распада "Приме" започео је каријеру вокалног солисте. У Сплиту се на фестивалу 1963.појављује као кантаутор, да би само годину дана касније пјесме "Кућа поред мора" и "Модерато Кантабиле" одредиле његов кантауторски пут. "Кућу поред мора" написао је током боравка у војсци у Оточцу.

С том песмом освојио је прву награду жирија, другу публике и награду за најбољи текст. До тада је углавном писао за друге, па су ове награде представљале велико изненадјење. Преко ноћи је постао звезда, потписао је уговор са "Југотоном" и снимио први сингл.

Први студијски албум "Човек као ја" објавио је 1969. године. Продат је у 60.000 примерка, а Арсену је уручена прва златна плоча због тога. Две године касније изненада је објавио збирку стихова "Брод у боци", која је представљала изненадјење и за публику и за критику. Доживела је осам издања и продата је у 60.000 примерака.У почетку каријере имао је мање улоге у филмовима попут певача у филму “Вишња на Ташмајдану”. Са Зринком Тутићем је у то време одушевљавао рециталима и песмама у некадашњој Палаиновки, где су се окупљали песници.

Тешко је и набројати све познате Арсенове песме , "О младости", ”Оно све што знаш о мени”, ”Враћам се”, ”Тамара”, ”Таквим сјајем може сјати”, ”Девојка за један дан”, ”Дида мој”, само су неке које су одушевиле бројне Арсенове обожаватеље, који су га поштовали и волели. Иако је ауторска песма остала његов основни израз, правио је композиције за далматинске клапе, музику за рекламе и песеме за децу.

Први заједнички албум са супругом Габи објавио је 1981. - "Арсен и Габи". Неколико година касније издао је плочу "Провинција" на којој се налазе песме “Девојка из мога краја”, “Све те водило к мени” и “Разговор с конобаром”. Тих година снимио је још неколико изврсних албума као што су “Антицасанова, “Кантаутор” и “Кино Слобода”.


Арсен је пленио хумором, нераздвојан са својом Габи, која је са њим била и у последњим тренуцима живота, када је било јасно да неће моћи да победи болест.

Говорио је да га, ипак, највише радује то што су на његове песме слабе - жене. Није скривао да су му оне увек биле највернија публика и веома важне у његовом животу.

Уз музику, објављивао је и поезију - "Замишљено пристаниште" (с Матијом Скурјенијем), "Народне песме", "Поесиа е цанто, Ла сфинге". "Загреб и ја се волимо тајно", "Хотел Балкан", "Песников братић", "101 песма" , "Киша – Раин" , "Слатка смрт", "Стихови", "Чагаљ", "Хладни рат", "Забрањена књига", "Падова", "Брзим преко Босне". Нјегови стихови путовали су светом, преведени на шпански, чешки, руски, украјински...

Преводио је и обрађивао познате шансонијере и ауторе. Основно одређење му је била музика, али спајајући је с поетским природно је стигао до властитог кантауторског говора, који га је највише и обележио. Компоновао је стихове Крлеже, Цесарића... Био је члан Хрватског друштва композитора као и Хрватског друштва писаца

Посљедњих неколико година живота све је чешће одбијао понуде за концерте. Посветио се сликању, цртању и породичном животу. Објавио је више од 25 студијских албума, 12 књига, написао је музику за стотинак позоришних представа и 34 играна филма. Својим ауторским радом оставио је неизбрисиви траг. Зачетник ауторске песме и литерарне шансоне остаће упамћен као романтик, шансоњер Балкана сасвим посебног стила и високе уметничке вредности.


РЕБУС ПОСЛЕДНЈИ
ТОКОМ последњег рата у Хрватској објавио је само један албум, "Тихи обрт", у којем се бавио ратним збивањима и његовим Шибеником, у коме му је још живела мајка. По повратку из Падове, где му је урђена трансплантација јетре објавио је књигу "Падова-успомене с боловања". Неколико месеци касније објавио је албум "На злу путу", који је 2004. проглашен за најбољи у тој години. Последњи албум "Ребус" Арсен је снимио 2008.

НИЈЕ ГЛАДИЈАТОР
Са великим бројем награда и признања, са обимним уметничким опусом од више од 30 албума, Арсен је и последњих година, иако нарушеног здравља неуморно радио. Два пута је добио Злтну арену за музику. Добитник је и других награда, међу којима и Награда Славенски, Премио Тенцо, Премио Брел и Порин, за животно дјело. Иза себе је оставио и девет руских турнеја, концерте по свим континентима... У шали је говорио да, и поред велике популарности, не би покушао да напуни пулску Арену, јер није гладијатор већ музичар.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (49)

Tomo

17.08.2015. 21:22

Нека Бог да покој твојој души. Напустио нас је велики уметник и непоновљиви кантаутор.

VukSan

17.08.2015. 21:26

Ode tiho otmeni duh, ispevavši svoje note, uzdigavši se iznad prizemnosti, prolaznosti, banalnosti, rutine svakodnevice. Otplovi sa svojim brodom u boci... Zbogom vrli gospodine Arsene, ostaćete u najlepšem sećanju.

Vladan Radojičić

17.08.2015. 21:40

Slava velikom čoveku i velikom umetniku! Obelezio je i moju mladost pesmama za sva vremena. HVALA TI. POČIVAJ U MIRU!

vave

17.08.2015. 21:44

...sa ukusom soli, sa ukusom mora... vecna i muzika i stihovi. Neka pociva u miru i ostane u secanju...

Branko

17.08.2015. 21:52

Sve što si nam dao obeležilo je naše živote, nas iz šest- i sedam-desetih prošlog veka. Laka Ti zemlja, zemlja JUGE od koje "kao svi beže" a tako joj se lako i opušteno vraćaju. Počivaj u miru Arsene, ostaće Tvoje pesme, za neka daleka- buduća pokolenja. Mir Božji.

Mrcivoje MRCIC

17.08.2015. 22:11

E moj Arsene, s tobom u dubine vecnosti otplovio je i deo nas! dobro ti more vecni kapetane....pocivaj u miru!

Ivan Seničić

17.08.2015. 22:16

Zamišljam te nagu,Janje moje malo, hostija i čašaPuna tople kiše,A polje je plavo i vrijeme je staloNa nekom zvoniku i nema ga više,I nema ga više.Nedostajaće Arsen, jako.

Jovica Đurđić

17.08.2015. 22:48

Doviđenja, prijatelju moj. Ostale su tvoje pesme, ostale su knjige koji si mi poklonio, ostaćeš uvek ti. Takvi ne odlaze.

Velimir Nestorovic

17.08.2015. 22:53

Bio sam jedan od privilegovanih da sam te licno davno upoznao.Ostali smo bez divnog coveka,svestranog umetnika i cuvenog sansonjera.Hvala ti na svemu sto si nam poklonio.Neka barka ima dobro more.Saucesce porodici.

Joško

17.08.2015. 23:02

Mnogo sam vremena proveo prateći Arsena, uživajući u njegovoj umjetnosti i u njegovoj veličini. Najviše me je dirnuo kad je u Lisinskom krenula njegova i Ujevićeva pjesma Odlazak. Uzvimnuo je: za najvećeg!

Gojko

17.08.2015. 23:26

@Joško - Otputovala je legenda ,,od Perkovicha preko Knina''.Samo najlepshe rechi zasluzuju Arsen i Gabi.

Ljubica Markovic

17.08.2015. 23:23

nikada necu zaboraviti koncert u Zajecaru/pozoriste/. Hvala Arsene, pocivaj u miru.Moje saucesce porodici.

наш

18.08.2015. 10:09

@Ljuba - Нека је вечни покој Арсенију Јована Дедићу, задужио нас је. Нека му Господ опрости грехе и нека му душа нађе мир и спокој. Он сам зна какав је крст носио и како га је носио. Саучешће Милутину, Матији и Габријели.

Daki1970

18.08.2015. 00:20

Ode jos jedan Jugoslovenski velikan, ode jos jedan detalj lepog vremena, zauvek u srcima, hvala Arsene......Svaki tvoj stih samo vecu nostalgiju stvara za lepim vremenom.

Aleksandar Veljić

18.08.2015. 00:42

Otišao je veliki čovek i muzičar. Za njim će zaplakati svi južnoslovenski narodi jednako, jer je svuda bio omiljen.

zoranz

18.08.2015. 02:46

Najveći pesniče među muzičarima i najveći muzičare među pesnicima, slava ti i hvala, ostaješ sa nama u našim dušama i srcima. Počivaj u miru.

Jadertino

18.08.2015. 12:20

@darki - Arsenu je otac bio Srbin, majka Hrvatica, on sam Hrvat, po vlastitim riječima. Ne valja šporkati ovaj dirljivi trenutak.

Sasa Ns

18.08.2015. 07:12

Laka ti crna zemlja.Inače pravo ime Arsena je Arsenije te je to ime dobio po Arseniju Černojeviću.

Posmatrac

18.08.2015. 07:57

Zbogom Maestro neka ti je laka zemlja i neka te Bog cuva. Hvala za sve sto si nam ostavio u nasljedje

Ivan Sajdl

18.08.2015. 08:11

...tek "odlazak"tako velikih umetnika-odlazi i umire Jugoslavija...Arsene-hvala za predivne note i tekstove...pocivaj u miru..

ја пјевам да ми прође вријеме

18.08.2015. 09:06

Правим сјајем може сјати само што је прошлост сад што не може да се врати што је било ко зна кад.

Душан Павловић

18.08.2015. 09:07

Твоје руке малене како да ме грле,када моје траже мир,твоје некуд xрле.,,,Велико xвала Арсене...

Branislav

18.08.2015. 09:24

Vecnaja pamjat...nadam se da ga nece sahraniti rimokatolicki svestenici kao Vladimira Bearu..

Ortodoks

18.08.2015. 10:37

veliki gubitak za sve nas!njegova muzika ostavila je veliki trag,secam se njegovih pesama jos iz svog detinjstva!uvek volim kad cujem njegovu pesmu!veliki covek i veliki umetnik!sad je sigurno na nekom boljem i lepsem mestu!pocivaj u miru!

flopsy

18.08.2015. 11:18

Dakle cak i u ovakvom trenutnu,,,,srbin...hrvat...NEBITNO...on je bio toliko velik da je svoje Srpstvo mogao isticati i nitko mu ne bi zamjerio....da mu je bilo bitno...bio je covjek i intelektualac i jedino mu je bilo bitno biti COVJEK. Počnimo se raspoznavati kao ljudi i ne ljudi...inteligentni i neinteligentni ...i kao dobri i loši...bilo bi nam svima bolje...

Uvek je nebitno

18.08.2015. 15:38

@flopsy - kada jei Srbin u Rvackoj u pitanju... naravno da nije mogao isticati da je Srbin, jer bi prosao kao svi koji su to pokusali, a to su doživeli čak i oni koji nisu, kao Rade Šerbedžija...

Nikolae

18.08.2015. 12:12

Koliko ja znam, a rekao mi je Milutin Dedić, rodjeni Arsenov (Po rodjenju Arsenije) brat, majka im je bila Srpkinja. Hrvatski izvori, kada su znameniti Srbi u pitanju uvek svojataju takve ljude. Mrze Srbe iz dna duše, a kad ovi predju u katoličanstvo odmah postaju veliki i obožavani Hrvati! Slično je i sa braćom Petrović, košarkašima čiji je otac bio Srbin...A jedino kod Jevreja nacionalnost ide po majčinoj liniji! (Jedan od Dedića iz Beograda)

I Rvati u Dalmaciji su Srbi

18.08.2015. 15:43

@Nikolae - i na kraju doživiš da ti se unuka zove Lu... eh...

Zoran

18.08.2015. 18:45

Sve što je dotaknuo, pretvorio je u umetnost! Hvala ti Arsene za divne pesme, koje će večno živeti!

NADA

19.08.2015. 01:14

Čega god si se dotakao pretvorio si u poeziju. Hvala ti na svemu veliki čoveče!Počviaj u miru.Iskreno saučešće porodici

Comi

19.08.2015. 22:20

Arsen je otplovio u večnost. Neka ti je mirno more na tom dalekom putu. Zbogom!