Због града на облаке иду топом: Двојица машинских инжењера осмислила нови начин заштите усева

Б. ПУЗОВИЋ

18. 02. 2020. у 13:28

Због града на облаке иду топом: Двојица машинских инжењера осмислила нови начин заштите усева

Конструктори се надају да ће примена њиховог уређаја да заживи Фото Приватна архива

Уређај са земље шаље звучне таласе који у ваздуху спречавају стварање леда

УМЕСТО ракетама, на градоносне облаке може се и уз помоћ - топа! Специјални уређај са земље шаље звучне таласе, који путујући ка горњим слојевима атмосфере у ваздуху изазивају турбуленције, чиме се спречава стварање леда, а ако је већ формиран изазивају његово отапање, тако да уместо града пада киша или расквашени снег.

Нови систем, који су назвали противградни топ, након дугогодишњег истраживања, први и једини у Србији пројектовали су и развили машински инжењери др Велимир Ћировић и Душан Смиљанић, који приводи крају докторску дисертацију на Машинском факултету у Београду.

Уређај може од града да заштити квадратни километар, односно око 80 хектара, а његово дејство досеже 10 километара у висину, при чему се таласи простиру брзином звука. Систем емитује звучне таласе сваких пет секунди, а оптимално је да буде активиран најкасније 15 до 20 минута од тренутка када се на радару уочи потенцијални градоносни облак.

- Деценијама покушавамо да утичемо на градоносне олује, које читав принос могу да униште за само неколико минута - кажу аутори. - Методе попут противградних ракета и засипања облака сребро-јодидом нису биле ефикасне, па се топ наметнуо као алтернатива.

У односу на друге методе противградне заштите, топ је знатно јефтинији. Звук се производи сагоревањем ацетилена, што је еколошки прихватљивије од сребро-јодида, реагенса за засејавање облака ракетама. Све је смештено у метални контејнер, који лако може да се премешта и монтира.

Прочитајте још - ОДБРАНА УСЕВА ОД ДИВЉИХ СВИЊА: Одстрел штити и од афричке куге

- Противградни топ не емитује штетна зрачења, нити испаљује било какве предмете који би евентуално представљали опасност, или имали штетан утицај на околину и живи свет, због чега је веома погодан за употребу у урбаним срединама - каже Велимир Ћировић. - Уређај се напаја соларном енергијом, прати даљински помоћу џи-пи-ер-еса, те активира позивом, или СМС поруком, тако да није потребан оператер, а могуће је, наравно, и ручно стартовање. Систем за комуникацију омогућава повезивање са радарском службом и осталим противградним уређајима. Сем пољопривредних култура, противградни топови могу да се користе и за заштиту друге имовине, попут ауто-паркинга, соларних електрана...

ЈЕФТИН И ЕФИКАСАН

ОВАКАВ вид заштите од града прилично је исплатив, јер годишње трошкови коришћења и одржавања система износе тек нешто више од шест евра по хектару. То је далеко јефтиније од противградних мрежа, које коштају и до 20.000 евра по хектару - кажу конструктори.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)