Помор у бачком каналу: Огромне количине затроване рибе и на трпезама?

З. Рајић

среда, 06. 11. 2019. у 21:45

Помор у бачком каналу: Огромне количине затроване рибе и на трпезама?

Фото Н.Бугарски

Због изливања непознате супстанце помор у великом бачком каналу код Србобрана

НА Великом бачком каналу код Србобрана ових дана догодио се помор рибе, о којем пецароши и љубитељи природе не деле став надлежног водопривредног предузећа. Грађани тврде да је угинуло најмање пола тоне рибе, а ЈВП "Воде Војводине" саопштило је да је "нема наговештаја о било каквој еколошкој катастрофи". Најопасније је то што су огромне количине ошамућене рибе извучене мрежама, па се страхује да ће риба, за коју нико не гарантује да је здрава, бити продата и завршити на трпезама.

Оливера Ивков, начелница Ветеринарске инспекције за Јужнобачки округ, апеловала је на грађане да пријаве сваку продају рибе мимо овлашћених пијачних места. У Каналу је, иначе, утврђено присуство непознате супстанце, за коју се сматра да је узрок помора рибе. Наводно је супстанца стигла из правца Куле и Врбаса.

- Прелиминарне, незваничне анализе упућују на то да је риба угинула услед недостатка кисеоника у води. Претпостављамо да је у Канал убачена материја органског порекла, али сачекаћемо детаљне анализе - казао је Немања Ивановић, начелник Покрајинске инспекције за заштиту природе и рибљег фонда.


ПРОЧИТАЈТЕ И:Obnova vredna milione evra: Rekonstrukcija tri klinike u KC Vojvodine


Пецароши наводе да је страдала риба у делу водотока из смера Врбаса, а да је помор најприметнији на потезу од старог шлајза низводно, до изласка из Србобрана према Турији.

- Међу мртвом рибом највише је смуђа и штуке, од млађи до крупних комада, а примећени су и капитални примерци сома. Вода је узбуркана, јер су јата рибе, која није угинула, кренула ка површини у потрази за кисеоником. Угрожена риба је плен галебова, који круже над водом - описују риболовци.

Фото Н.Бугарски

Они напомињу да помор рибе није новост на ВБК, а да је и ова најновија катастрофа, као и све раније, почела током викенда и ноћу. Из "Вода Војводине" саопштено је да чим су рибочувари током редовног обиласка Канала констатовали угинуће рибе одмах реаговали и обавестили све надлежне службе и инспекције.

- Узети су узорци каналске воде за испитивање, а узорци угинуле рибе послати су на анализу у лабораторију Научног института за ветеринарство у Новом Саду - рекла је портпаролка ЈВП "Воде Војводине" Аница Дугалић.


ОДГОВОРНИХ ЈОШ НЕМА

Рибочувари су уклонили велике количине угинуле рибе, а бућкањем воде (ерацијом) разблажује се концентрација непознате супстанце. Огорчени грађани сумњају да ће бити откривен виновник помора, наглашавају да досад нико није одговарао због сличних инцидената, јер је, како кажу, јефтиније платити казну него уградити пречистач отпадних вода.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

goga

07.11.2019. 06:39

Ovo je zlocin i krivce treba strogo kazniti,zatvaranjem objekta i velika novcana kazna,bilo gde u svetu ovo se nikad nebi desilo jedino na Balkanu jer niko nepostoju zakon a jos manje prirodu!!

Miki

08.11.2019. 16:57

Krivca treba naći i osuditi na doživotnu robiju.U nikom slučaju uslovno. Takav ne preza ni od pomora ljudi.

Goran.

11.11.2019. 09:32

Sada stupaju na scenu veza, prijatelji,kumovi,rođaci ako nema toga onda se daje novac da se sve zataška.Zamaže se oči javnosti sa po nekom izjavom ali počinioca nema .Možemo da osnujemo bilo koju nacionalnu labaratoriju i badava sve dok se kao ljudi i društvo ne promenimo .Svi to dobro znamo samo je pitanje dali to želimo da priznamo Trunemo u korupciji u svim slojevima države počev od zdravstva,prosvete,prava itd .....