Ђаконије од млека од Алпа до Балкана

В. Ћирић

понедељак, 23. 09. 2019. у 09:52

Ђаконије од млека од Алпа до Балкана

Пиротски качкаваљ / Фото В. Ћ.

Пироћанци организовали још један фестивал. У средњовековној тврђави Момчилов град, окупило се тридесетак реномираних прерађивача млека

ТУРИСТИЧКА организација Пирот, Млекарска школа "Др Обрен Пејић" и локална власт у овом граду приредили су још један успешан фестивал сирева и качкаваља. У средњовековној тврђави Момчилов град, окупило се тридесетак реномираних прерађивача млека из овог дела Србије, из околине Сјенице са Пештера, Сврљига, Шумадије, из Банатског Карађорђева, околине Панчева, Београда, из Срема, али и из Габрова у Бугарској, па чак и из Француске.

Прочитајте још: ФЕСТИВАЛ СИРЕВА И КАЧКАВАЉА: Млечне ђаконије од Алпа до Балкана (ФОТО)

Први пут, многобројни посетиоци су могли да виде и пробају, али и да купе и француске сиреве, који потичу са фарми расутих по Алпима. Французи су, преко своје новосадске радње, изложили десетак врста сирева.

- Овде смо први пут и засад смо задовољни. Наши сиреви потичу са органских фарми на Алпима и искључиво су од крављег млека. Имамо десетак врста сирева, међу њима су такозвани плави сиреви са плеснима, колут из Савоја, затим сиреви стари и по 15 месеци рађени на начин како се то у Француској чинило вековима - казао нам је на беспрекорном српском Оливије Длузни, који у Новом Саду ради већ четири године.

Домаћи сиреви са Старе планине, бели, саламурени, качкаваљи и остале ђаконије по килограму вреде од 450 динара па навише. Било је овчјих, козјих, крављих, мешаних са додацима менте, нане, ораха, лешника, разног зачинског биља, димљених сирева и остале домаће хране.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације