Бачка Топола: Шипови штите плочу

Ј. ЛЕМАЈИЋ

12. 09. 2019. у 16:52

После застоја наставља се изградња базенског комплекса у Бачкој Тополи

Бачка Топола: Шипови штите плочу

ИНВЕСТИЦИЈА Укупна вредност радова је 810 милиона динара

ПОСЛЕ краћег застоја наставља се изградња базенског комплекса у Бачкој Тополи у који ће бити уложено додатних 70 милиона динара неопходних за непредвиђене грађевинске радове. Наиме, базен у Спортско-рекреативном центру "Венус", годинама је био девастиран и рак-рана Тополчана свих генерација. Изградња новог базена почела је у марту. Због велике количине подземних вода изграђени су бунари који треба да покупе сву воду са градилишта, како би грађевинци у континуитету имали несметане услове за рад. Урађени су темељни ископи, али је посао убрзо обустављен због конфигурације земљишта.

- Приликом почетка радова на базену установљено је да је квалитет грађевинског земљишта изузетно лош, са великом количином иловаче и подземних вода. Будући да базен градимо да траје деценијама консултовали смо се са стручњацима Грађевинског факултета у Београду и на основу њиховог елабората одлучено је да се постављају шипови, укупно 205 на дубини до једанаест метара - објашњава Немања Симовић, повереник СНС за Бачку Тополу. - Радови на постављању шипова су почели, потом ће се изливати бетонска плоча на којој ће се градити базен који ће бити стабилан. Одлучили смо да изградимо један квалитетан објекат, а не да нам после неколико година пуцају зидови и базен пропадне, као што се то десило са старим на истој локацији.

За изградњу базена ове године намењено је 440 милиона динара, а ребалансом општинског буџета опредељено је додатних 70 милиона динара, намењених за нове радове. Укупна вредност радова биће 810 милиона динара.

- Средства за прву фазу су обезбеђена и она ће подразумевати грађевниске радове на изградњи базена. У другој фази решиће се техничко опремање базена, које ће помоћи Покрајинска влада - додаје Симовић. - Наша је жеља да се до зиме "изађе из земље" и почне изградња увис, а коришћењем адитива за бетон извођач планира да ради и по хладном времену.


ДВА ЗАТВОРЕНА БАЗЕНА

УКОЛИКО све буде ишло по плану, Бачка Топола ће добити затворене базене - један велики 25 пута 21 метар, један мали за школу пливања 12 пута 8 метара и један округли са термалном водом. Базен ће се наслањати на стадион, који се такође гради за потребе суперлигаша ФК ТСЦ.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације